Published on
February 28, 2024

Wat is Booking Engine Optimalisatie (BEO)?

De grootste misvatting onder uitbaters is dat hun positie op een OTA (zoals airbnb, booking, com, expedia, etc...) alleen afhangt van de score die klanten hen geven. Veel uitbaters richten zich daarom puur op een zo hoog mogelijke score met een uitstekende service. Helaas is de reviewscore slechts een klein onderdeel van hoe het algoritme van boekingswebsites accommodaties opsomt. Het algoritme dat boekingswebsites gebruiken is niet zo complex als het algoritme dat Google gebruikt om hun websites te rangschikken.

De basis begrijpen: SEO en BEO

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is een uitdrukking die weerklank vindt bij iedereen die door de online wereld navigeert. Het is de kunst om uw website te laten opvallen in zoekmachines, zodat uw bedrijf de aandacht krijgt die het verdient. Op dezelfde manier BEO (Optimalisatie van boekingsmachines) richt zich op een even belangrijk aspect: de positie van uw accommodatie op Online Travel Agencies (OTA's) verhogen door middel van een ingenieus algoritme. Het is de manier om uw accommodatie op de eerste plaats in te brengen in de overwegingen van reizigers.

Misverstanden ontrafelen


In de afgelopen jaren is het horecalandschap getuige geweest van een verschuiving in focus. De nadruk ligt niet langer alleen op uitzonderlijke service, maar ook op strategische efficiëntie. Veel hotels en accommodaties proberen nieuwe boekingen binnen te halen en tegelijkertijd de kosten te optimaliseren. Deze aanpak omvat het gebruik van een hotelboekingsmodule en het toepassen van slimme marketingtactieken. Deze gezamenlijke inspanning heeft geresulteerd in de creatie van directe boekingskanalen voor tal van accommodaties.

Bij sommigen blijft echter de misvatting bestaan dat hun positie op platforms zoals Airbnb, Booking.com en Expedia uitsluitend gekoppeld is aan klantbeoordelingen. Daarom zetten ze hun inspanningen in om hoge scores te behalen door middel van een onberispelijke service. De realiteit is echter dat beoordelingsscores slechts een fractie vormen van de ingewikkelde algoritmen die de lijstvolgorde op deze platforms bepalen. Deze algoritmen zijn, net als het rankingsysteem van Google, ingewikkeld en veelzijdig.

Het BEO-voordeel: rangschik uw eigendom op de eerste posities

Als potentiële gasten hun reis beginnen om accommodaties in uw omgeving te vinden, komt uw etablissement naar voren als een eerste keuze. De voordelen variëren over de hele linie: denk aan een stijging van de maandelijkse omzet, een hogere bezettingsgraad en concurrerende dagtarieven. Natuurlijk is een toename van het aantal boekingen een direct gevolg. BEO stelt uw bedrijf in staat om het volledige potentieel te benutten en nieuwe kansen te creëren op het gebied van gastvrijheid.

Verhoog je ranking met Otamiser Booster

Zelfs voorstellen Otamiser Booster, een paradigmaveranderende innovatie. In het afgelopen jaar heeft onze samenwerking met een charmante B&B in Brugge een buitengewoon traject gevolgd. Onze missie: een algoritme ontwikkelen om de zichtbaarheid van accommodaties op OTA's te vergroten. Het resultaat overtrof de verwachtingen, en dat alles tegen de achtergrond van de aanhoudende Covid-19-crisis en de daaropvolgende lockdowns. De B&B was in 2021 getuige van een opmerkelijke stijging in verschillende statistieken, waaronder verhoogde verkopen, boekingen, bezettingsgraden en dagtarieven.

Door gebruik te maken van onze diepgaande kennis van algoritmen en marktdynamiek verbeteren we de rangschikking van hotels, zodat uw etablissement — of het nu een hotel of B&B is — erkenning krijgt in een zeer competitief domein. Het positioneert uw accommodatie in de voorhoede van de zoekresultaten, waardoor de kans dat u de aandacht trekt van potentiële gasten aanzienlijk wordt vergroot. Zeg vaarwel tegen moeizame handmatige ingrepen. Otamiser Booster verrijkt naadloos de zichtbaarheid van uw hotel, waardoor u geen tijdrovende handmatige inspanningen hoeft te doen.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.