Creëer maximale visibiliteit voor je hotel door altijd bovenaan te staan in de OTA’s

Wat zijn OTA’s en OTA rankings?

OTA staat voor Online Travel Agencies. Dit zijn platformen die een online overzicht bieden van verschillende hotels, B&B’s en accommodaties die voldoen aan jouw criteria. Typisch tonen deze platformen de aangesloten accommodaties in een lijst format, en jouw positie in deze lijst is je OTA ranking. Bekende voorbeelden van OTA’s zijn platformen zoals Booking.com, Airbnb, Hotels.com, Expedia, HRS, Tripadvisor…

Het belang van OTA’s

Aangezien reizigers hun accommodatie overwegend digitaal, via hun laptop, tablet of smartphone zoeken en hierbij gretig gebruik maken van deze OTA’s, is het voor hotels en B&B’s zeer belangrijk om op deze platformen aanwezig te zijn. Studies (Expedia survey, 2023) tonen namelijk aan dat 75% van de mensen een verblijf boeken in de eerste 15 weergaven op een Online Travel Agency (OTA) en Booking.com schat zelfs dat 80% tot wel 90% van de gemaakte boekingen van de eerste pagina van de lijst komen. Met andere woorden: online travel agencies (OTA's) bepalen dus voor een groot deel het succes van een je hotel of B&B. Het spreekt dus voor zich dat het enorm in je voordeel speelt om je positie of ranking op deze platformen te verbeteren.

Gezien worden, is geboekt worden

De aanwezigheid en ranking van je hotel of B&B op deze OTA’s zijn dus bijna net zo belangrijk als de service die je biedt aan je gasten. Door niet aanwezig te zijn of een slechte ranking op deze OTA’s kunnen zelfs de beste accommodaties te maken krijgen met inkomstenverlies door minder boekingen. De gouden regel is namelijk: “Gezien worden, is geboekt worden”. Gelukkig zijn er verschillende acties mogelijk om je positie te verbeteren en je kans om geboekt te worden te vergroten.

Hoe kan je OTA’s in je voordeel gebruiken

Om het potentieel van OTA’s écht in je voordeel te gebruiken, is een diepgaande kennis nodig van hoe deze platformen werken en hoe de reiziger zich gedraagt op deze platformen. Zo moet je bijvoorbeeld goed begrijpen hoe OTA algoritmes werken, hoe zoekresultaten worden gegenereerd en welke factoren écht van invloed zijn op de beslissing van een reiziger om jouw accommodatie te boeken.

4 tips hoe je jouw OTA-ranking kan verbeteren

Hiernaast delen we enkele tips die je makkelijk kan toepassen om je online visibiliteit te verhogen:

1. Kies een channel manager die de relevante OTA’s kan koppelen en de goeie technische aspecten heeft
2. Bepaal een strategie per OTA, en vergeet niet de rol van rate-parity
3. Zorg dat je beschrijvingen voldoen aan de keywords binnen jouw regio
4. Dynamische prijzen om in te spelen op de Pickup-theorie

Otamiser is een Gamechanger in Hotel Revenue Management

Het is dus duidelijk: OTA’s zoals Booking.com, Airbnb, Trivago… zijn niet meer weg te denken uit de hospitality sector. Je moet erop aanwezig zijn én voldoende zichtbaar zijn. Ons credo luidt dan ook: “gezien worden, is geboekt worden”. En laat dat exact zijn waarin wij excelleren en jou kunnen helpen!

Slimme hoteliers zetten in op de perfecte mix van online visibiliteit en dynamische prijzen

Otamiser geeft hoteliers en revenue managers meer boekingen aan de juiste prijs via online visibiliteit én dynamische prijzen. Het algoritme van de OTA's kent voor ons geen geheimen meer. Of, zoals een grote speler in de hotelsector ons ooit voorstelde aan zijn business partner: ‘These guys hacked the code of Booking.com’.

Automatisch dynamische prijzen via Otamiser Revenue

Toon altijd de juiste prijs, aan de juiste klant, op het juiste moment door gebruik te maken van dynamische prijzen. Zo ben je niet alleen optimaal vindbaar, maar ook nog eens super aantrekkelijk voor elke gast!

Geniet van een hogere bezettingsgraad

Koppel met bestaande RMS-, PMS- en CMS-software

Geen manuele prijswijzigingen meer nodig

Ga van buikgevoel naar beslissen op basis van data

Lees meer over Dynamische Prijzen
Meer online visibiliteit dankzij de Otamiser Booster®

Dankzij onze kennis van de algoritmes en de markttrends, verbeteren we jouw visibiliteit op de meest gebruikte OTA’s. Door een hogere ranking valt jouw hotel of B&B meer op in de massa.

Sta bovenaan in de zoekresultaten

Val meer op tussen de andere accommodaties

Geen manuele acties meer nodig

Boost je omzet & rendement