Published on
April 4, 2024

Hoe maximaliseer je de omzet van short-term rentals? Essentiële strategieën voor succes in property management

In het concurrerende landschap van short-term rentals zijn property managers voortdurend op zoek naar innovatieve strategieën om hun inkomsten te verhogen en het succes van hun accommodaties te garanderen. Met de juiste aanpak op het gebied van prijzen, verblijfsduur en optionele extra diensten kan je de inkomsten uit STR's aanzienlijk verhogen. Deze blog gaat dieper in op praktische en bruikbare tips voor beheerders die hun inkomsten willen optimaliseren, inclusief het cruciale aspect om hoog te scoren op Online Travel Agencies (OTA's).

1. Verbeter uw STR-inkomsten met slimme verblijfsduur-beperkingen

Het implementeren van minimum verblijfsduur-beperkingen is een genuanceerde strategie die, wanneer correct toegepast, je bezettingsgraad en daardoor je inkomsten aanzienlijk kan verhogen. Tijdens piekseizoenen of rond speciale evenementen kan het verlengen van de minimale verblijfsduur inspelen op de grote vraag en ervoor zorgen dat je accommodatie volgeboekt is. 

Het is echter essentieel om je markt goed te begrijpen; het instellen van beperkingen die niet in lijn zijn met de reistrends kunnen potentiële gasten afschrikken. De oplossing is om een balans te vinden, waarbij je jouw bezettingsgraad optimaliseert zonder de aantrekkelijkheid van jouw accommodatie te verminderen.

Hoe pas je dit toe op Airbnb: 

  1. Ga naar de agenda en kies de specifieke listing kalender die je wilt wijzigen.
  2. Selecteer "Beschikbaarheid" in de zijbar. 
  3. Pas vervolgens onder "Reisduur" de instellingen aan voor je minimale en maximale verblijfsduur. 

Vergeet niet dat je bij het configureren van de minimum nachten de mogelijkheid hebt om aangepaste regels in te stellen voor verschillende dagen van de week, bijvoorbeeld een minimum verblijf van 2 nachten voor check-ins op vrijdag in vergelijking met een minimum van één nacht voor check-ins op andere dagen.

Als je een PMS of CMS hebt, kun je deze wijzigingen ook in bulk doorvoeren. Dit is vooral handig als je bij meerdere OTA's staat vermeld. 

2. Richt je op grotere groepen

Het onderbrengen van grotere groepen kan de aantrekkelijkheid van jouw STR aanzienlijk vergroten. Door extra bedden of slaapgelegenheid aan te bieden, vergroot je niet alleen je potentiële gasten pool, maar ook de gepercipieerde waarde van je verhuur. Breng extra gasten op gepaste wijze in rekening om ervoor te zorgen dat je wordt gecompenseerd voor de toegevoegde waarde die je biedt. 

Deze aanpak verhoogt niet alleen je inkomsten, maar verbetert ook de gastervaring door flexibele en kosteneffectieve oplossingen te bieden voor grotere groepen.

Hoe pas je dit toe op Airbnb: 

  1. Selecteer "Advertenties" en kies de listing die je wilt wijzigen. 
  2. Ga naar de "Listing editor" en selecteer "Jouw ruimte". 
  3. Ga naar "Fotorondleiding" en klik vervolgens op elke voorziene ruimte. 
  4. Ga naar "Slaapgelegenheid", waar je het type en aantal beschikbare bedden kunt opgeven. 
  5. Vergeet niet om op "Opslaan" te klikken om je wijzigingen toe te passen.

3. Wees toegankelijk voor zakenreizigers en digital nomads

Seizoensgebonden schommelingen kunnen van invloed zijn op de inkomsten van STR, maar het aanboren van de markt voor zakenreizigers en digitale nomaden kan het hele jaar door voor een gestage stroom boekingen zorgen. Door je accommodatie uit te rusten met high-speed Wi-Fi, comfortabele werkruimtes en kortingen voor langere verblijven, maak je je accommodatie aantrekkelijk voor gasten die reizen voor hun werk of die reizen tijdens het werken op afstand. Deze bevolkingsgroep hecht veel waarde aan gemak en betrouwbaarheid, dus door aan hun behoeften te voldoen kun je je gaten buiten het seizoen opvullen.

Zorg ervoor dat je deze voorzieningen toevoegt aan je beschrijving. Het gebruik van de juiste trefwoorden, zoals 'digitale nomad' kan hen helpen jouw advertentie te vinden op OTA's zoals Airbnb.

4. Verken de mogelijkheden voor upselling

Upselling is een onderbenutte strategie in de STR industrie. Het aanbieden van extra diensten of premium upgrades kan je inkomsten aanzienlijk verhogen. Denk creatief na over welke unieke diensten of ervaringen je kunt aanbieden, zoals lokale rondleidingen, eersteklas voorzieningen of speciale pakketten. Door samen te werken met lokale bedrijven, bied je niet alleen jouw gasten een verrijkte ervaring, maar ondersteunt je ook de lokale economie en ga je waardevolle partnerschappen aan.

Hoe pas je dit toe op Airbnb: 

Op Airbnb kan je optionele extra diensten die je aanbiedt opnemen in je listings. Als je bijvoorbeeld een wasservice wilt aanbieden voor $10, kan je dit opnemen in jouw beschrijving. 

Wanneer een gast meldt dat hij of zij gebruik wil maken van deze dienst, kan je de optie 'betaling aanvragen voor aanvullende diensten' van het resolutie centrum gebruiken. Airbnb brengt geen kosten in rekening voor deze diensten.

5. Integreer Dynamic Pricing in jouw revenue management

De dagen van het "set it and forget it" prijsmodel zijn voorbij. Tegenwoordig is dynamische prijsstelling de sleutel om concurrerend te blijven en jouw STR-inkomsten te maximaliseren. Deze strategie houdt in dat je jouw tarieven aanpast op basis van realtime marktgegevens, rekening houdend met factoren zoals seizoensgebondenheid, lokale evenementen en de algehele vraag. 

Het implementeren van een revenue management tool kan dit proces automatiseren en ervoor zorgen dat je prijzen altijd concurrerend zijn en in lijn met markttrends. Dynamische prijzen maximaliseren niet alleen uw inkomsten tijdens piekuren, maar helpen ook om gaten te dichten tijdens rustigere periodes.

6. Hoog scoren in OTA's verzekert succes in property management

De beste prijzen hebben, met behulp van dynamische prijzen, is een goed begin om je inkomsten te verhogen. Maar als mensen jouw listings niet kunnen vinden op de OTA's, zal het niet de impact hebben die het zou kunnen hebben. Dat is precies waarom een hoge positie in de zoekresultaten van de OTA's zoals Airbnb of Booking.com zo belangrijk is. 

Op deze manier zul je meer boekingen krijgen en hogere prijzen kunnen vragen. Om je ranking te verbeteren, moet je je richten op het optimaliseren van je listing met foto's van hoge kwaliteit, gedetailleerde beschrijvingen en concurrerende prijzen. Moedig tevreden gasten aan om positieve beoordelingen achter te laten, want deze hebben een grote invloed op de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je accommodatie. Zorg daarnaast voor een hoge reactiesnelheid en een goede service om een eersteklas gastervaring te garanderen, waardoor je OTA-ranking verder verbetert en het succes van jouw property management verzekerd is.

Lees meer over hoe je jouw zichtbaarheid op Airbnb kunt vergroten in deze blog.

De impact van ranking management wordt bewezen door onderzoek van Otamiser. We ontdekten dat het implementeren van ons machine learning-algoritme, dat de positie van aanbiedingen naar de top van de ranglijst op OTA's brengt, de inkomsten gemiddeld met 24% verhoogt. Zorg er dus voor dat je deze oplossing implementeert om geen inkomsten mis te lopen

Conclusie: hoe verhoog je de omzet van STR?

Voor het verhogen van de omzet op de STR-markt heb je een veelzijdige aanpak die verder gaat dan alleen plaatsen van jouw listing op online platformen. Door het implementeren van dynamische prijzen, het strategisch instellen van minimale verblijfsduur, het inspelen op specifieke reizigersprofielen, het onderzoeken van upselling mogelijkheden en het focussen op OTA-rankings, kan je als property manager jouw STR-omzet aanzienlijk verhogen. Onthoud dat succes in property management niet alleen gaat over het vullen van je agenda; het gaat over het strategisch optimaliseren van elk aspect van je bedrijf om maximale winstgevendheid en gasttevredenheid te garanderen.

Voor meer informatie over hoe je als short-term property manager je inkomsten kunt verhogen, kun je een afspraak inplannen met één van onze experts. 

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.