Published on
February 28, 2024

Tijdelijk dalende marktvraag: hoe ga je ermee om als logie in Vlaanderen?

In Vlaanderen zijn de corona-cijfers de verkeerde kant aan het opgaan, dit resulteert zich ook in een dalende marktvraag voor de hospitality sector. Volgens data van Market Insight daalde de marktvraag in Vlaanderen de laatste 7 dagen. In vergelijking met 4 weken geleden daalde de marktvraag enorm sterk. Komende 4 weken is 80% van de logies nog boekbaar in Vlaanderen, wat zich in een onderbezetting vertaald.

Bovendien is de leadtime voor reizen in de komende 30 dagen met 4% in gedaald in vergelijking met vorige weken. Als een vergelijking wordt gemaakt met de Google-searches op de foto naar logies zien we op dit moment nog steeds een lager niveau dan pre-pandemie (nu 41/100 vs 55/100 in november 2019). De rode lijn geeft de vraag naar hotels weer, terwijl de blauwe lijn de vraag naar B&B’s weergeeft.

Er kan dus geconcludeerd worden dat de marktvraag opnieuw een deuk krijgt. Dat betekent echter niet dat je als logie niets kunt doen om je revenue constant te houden of te verhogen. We lijsten hieronder een 4-tal mogelijkheden op die je als logie kunt gebruiken.

1. Tariefstrategie

U kunt uw tariefstrategie op twee manieren implementeren. Als kleine logie kunt u dit manueel doen door op een consistente wijze data te vergelijken en te monitoren en op basis hiervan uw prijs dagelijks(!) aan te passen. Een standaardprijs die afhankelijk is van seizoen is helaas al lang achterhaald.

Een andere optie is een prijsintelligentie-software. Een prijs intelligentie software kan u helpen de prijs van uw kamers af te stemmen op de marktomstandigheden en u in staat stellen vroegtijdig in te grijpen wanneer de marktomstandigheden veranderen. De gegevens kunnen u ook helpen realistische doelen te stellen en benchmark tarieven vast te stellen waarmee u de prestaties van uw eigen logie kunt volgen en vergelijken. Automatische softwarepakketten gebruiken de gegevens van concurrenten, beschikbaarheidsgegevens en booking engines om de toekomstige vraag beter te voorspellen. Sommigen gaan nog een stap verder door deze data te voeden aan kunstmatige intelligentie software om tariefvoorspellingen te genereren bij het vaststellen van toekomstige prijzen.


Een goed uitgevoerde tariefstrategie zal leiden tot een geoptimaliseerde kamerverdeling, een hogere gemiddelde boekingsgraad, een betere bezettingsgraad, een hogere gemiddelde dagprijs en een hogere omzet voor uw hotel.

2. Genereer meer directe boekingen

Als logie is het vanzelfsprekend veel interessanter om een directe boeking binnen te krijgen. U betaalt dan namelijk geen commissie aan een OTA. De manier om meer directe boekingen te genereren is volledig afhankelijk van de vindbaarheid op het web (afgezien van een OTA). De vindbaarheid op het web is afhankelijk van enerzijds de website en anderzijds de Google My Business account.Een uitmuntende website en een doorgedreven Search Engine Optimalisatie (SEO)-beleid is dus vitaal voor het genereren van meer boekingen. Om op korte termijn de SEO te boosten gebruiken kan een Google Ads campagne aangewezen zijn.

3. Upsell

Een manier om de revenue te verhogen is om meer geld te verdienen aan de bestaande klanten. Een doorgedreven upsell-beleid kan hierbij van vitaal belang zijn. Veel klanten staan open om voor extra’s te betalen zodat hun ervaring optimaal word ervaren. Enkele voorbeelden van goederen en diensten die verkocht kunnen worden bij upsell: late check-in, vroege check-in, parking, champagne, romantische setting, lokale producten, etc.

4. Booking Engine Optimalisatie (BEO)

"BEO introduceert een nieuwe manier om de zichtbaarheid van uw accommodatie op boekingsplatforms te vergroten door middel van een innovatief algoritme. Een van de meest voorkomende misvattingen onder accommodatie-eigenaren draait om de overtuiging dat hun positie op boekingsplatforms uitsluitend afhangt van klantbeoordelingen. Als gevolg hiervan richten veel exploitanten zich alleen op het verkrijgen van uitstekende servicegerichte hoge scores. Echter, deze obsessie met scores kan leiden tot een digitale blinde vlek, waardoor eigenaren essentiële aspecten van het bezitten van een hotel of B&B over het hoofd kunnen zien.

Het afgelopen jaar leidde onze reis tot de ontwikkeling van een algoritme dat is ontworpen om accommodaties te optimaliseren op boekingswebsites. Deze doorbraak kwam tot stand in samenwerking met een charmante B&B in Brugge. Verrassend genoeg, te midden van de achtergrond van een volledige coronacrisis en een tweede Belgische lockdown, ervoer de B&B een opmerkelijke stijging van de omzet, boekingen, bezettingsgraad en dagtarieven gedurende 2021 in vergelijking met het voorgaande jaar (2019).

Met de komst van dit algoritme worden de vooruitzichten om de ranking van uw accommodatie te verbeteren een realiteit. Dit vertaalt zich in een grotere kans dat uw vestiging hoger in de zoekresultaten verschijnt dan concurrenten wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar accommodaties in uw regio. Dit heeft op zijn beurt een aanzienlijke invloed op de maandelijkse omzet, bezettingsgraad, dagtarieven en boekingsaantallen. BEO biedt accommodaties de middelen om hun volledige potentieel te benutten.

Vandaag de dag is uitzonderlijke service alleen niet langer het enige onderscheidende kenmerk in het competitieve landschap. Het omarmen van een doordachte BEO-strategie komt naar voren als de hedendaagse weg naar het veiligstellen van hogere boekingen en dagtarieven, waardoor uw unieke plek in de horecasector wordt gecreëerd.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.