Hoe zorg je ervoor dat jouw accommodaties er bovenuit springen tussen de rest?

Hospitality in het digitale tijdperk

We leven in het tijdperk van het internet. Vandaag zoeken reizigers hun accommodaties overwegend digitaal, via laptop, tablet of GSM en online travel agents (OTA’s) zoals Booking.com, AirBnb en Expedia zijn niet meer weg te denken voor de reiziger.

Houd daarnaast ook in gedachten dat de weg van een reiziger naar het boeken van een accommodatie niet rechtlijnig gebeurt. Uit een recente studie van Expedia (Expedia survey 2023) blijkt dat reizigers gemiddeld 43 zoekopdrachten uitvoeren alvorens te boeken. Dus het spreekt voor zich dat het in je eigen voordeel speelt als jouw kamers beschikbaar zijn via een variatie aan verschillende directe en indirecte kanalen, waaronder dus ook deze OTA’s.

Een streep door de rekening

We zien in de hotelsector een groeiende tendens waarbij men zich probeert los te wurgen uit de klauwen van sommige OTA’s, meestal omdat bepaalde platformen zoals Booking.com zeer hoge transactie- en boekingskosten aanrekenen per boeking – een doorn in het oog van vele hoteluitbaters en -managers. En vaak ook een streep door de rekening. Laat ons duidelijk zijn, dat is een goede benadering, MAAR, alvast 2 grote nadelen zijn: rechtstreekse reservaties creëren is een langzaam, intensief en veelal kostelijk proces & de gast die via een OTA bij jou geboekt heeft, had waarschijnlijk nooit geboekt zonder de OTA tussenkomst. Toch zijn wij ervan overtuigd dat deze online reisagenten enorm in jouw voordeel kunnen spelen – zelfs met hun hoge kosten.

Waarom investeren in OTA’s en je online visibiliteit?

In Nederland alleen al gebeurt 85,16% van alle boekingen via OTA's. Bovendien tonen studies aan dat 65% van de reizigers die rechtstreeks bij de accommodatie boeken, een OTA bezoeken alvorens rechtstreeks te boeken, en ongeveer 18% van diezelfde reizigers bezocht zelfs een OTA op de dag van de boeking. Dit staat ook wel bekend als het ‘Online Billboard effect’ en het verwijst naar het fenomeen waarbij een reiziger een hotel of B&B ontdekt via een online travel agent (OTA) en vervolgens de website van de accommodatie opzoekt om rechtstreeks te boeken, meestal met redenering dat men door rechtstreeks te boeken een betere prijs, kamer of service kan bekomen.

De aanwezigheid van je hotel of B&B op deze OTA’s is met andere woorden bijna net zo belangrijk als de service die je levert aan je gasten. Zonder dat kunnen zelfs de beste accommodaties te maken krijgen met inkomstenverlies door minder (directe) boekingen. 

Het is dus cruciaal om te begrijpen hoe je online visibiliteit creëert in het digitale tijdperk, evenals welke methoden en tools je kunt gebruiken om je online prestaties te verbeteren.

5 tips hoe je online visibiliteit kan bouwen met je hotel of B&B

Hieronder delen we enkele tips die je makkelijk kan toepassen om je online visibiliteit te verhogen:

1. Een uitgekiende distributiestrategie op de (OTA) kanalen
2. Een CMS die kan koppelen aan de meest relevante OTA’s binnen de geografie
3. Google Hotel koppeling
4. Metasearch
5. Een eigen website
EN uiteraard: bereik de best mogelijk vindbaarheid op
de meest relevante OTA

Otamiser is een Gamechanger in Hotel Revenue Management

Om het potentieel van online visibiliteit in het huidige digitale tijdperk écht in je voordeel te gebruiken, is diepgaande kennis nodig van hoe deze platformen werken en hoe de klant zich online gedraagt. Zo moet je bijvoorbeeld goed begrijpen hoe OTA algoritmes werken, hoe zoekresultaten worden gegenereerd en welke factoren van invloed zijn op de beslissing van een klant om een bepaalde accommodatie te boeken. Dat is exact onze expertise!

Otamiser helpt slimme hoteliers met de perfecte mix van online visibiliteit en dynamic pricing.

Otamiser geeft hoteliers en revenue managers meer boekingen aan de juiste prijs via online visibiliteit en dynamische prijzen. Het algoritme van de OTA's (Online Travel Agencies zoals Booking, Expedia…) kent voor ons geen geheimen meer.

Automatisch dynamische prijzen via Otamiser Revenue

Toon altijd de juiste prijs, aan de juiste klant, op het juiste moment door gebruik te maken van dynamische prijzen. Zo ben je niet alleen optimaal vindbaar maar ook nog eens super aantrekkelijk voor elke gast! 

Geniet van een hogere bezettingsgraad

Koppel met bestaande RMS, PMS en CMS software

Geen manuele prijswijzigingen meer nodig

Lees meer over Dynamische Prijzen
Meer online visibiliteit dankzij de Otamiser Booster®

Dankzij onze kennis van de algoritmes en de markttrends, verbeteren we jouw visibiliteit op de meest gebruikte OTA’s. Door een hogere ranking valt jouw hotel of B&B meer op in de massa.

Sta bovenaan in de zoekresultaten

Val meer op tussen de andere accommodaties

Geen manuele acties meer nodig

Lees meer over OTA Ranking Optimsalisatie
Boost je omzet & rendement

Niet zeker hoe je vandaag scoort op vlak van visibiliteit?

Vraag een audit aan