Krijg altijd de beste prijs voor elke kamer, volledig automatisch

Wat is dynamic pricing voor hotels?

Dynamic Pricing, of dynamische prijszetting, verwijst naar de praktijk van het aanpassen van kamerprijzen op basis van real-time marktomstandigheden en een gans scala aan factoren die vraag en aanbod beïnvloeden. In plaats van vaste prijzen aan te bieden, gebruiken hotels dynamische prijszetting algoritmes om het optimale tarief te bepalen voor een bepaalde tijdsperiode of boekingssituatie. Deze algoritmes kunnen afgesteld worden op vele factoren zoals temperatuur, aantal vluchten etc

Het voordeel van dynamic pricing voor hotels 

Het belangrijkste doel en voordeel van dynamic pricing voor de hotelsector is dat het hotels en B&B’s toelaat om de inkomsten, bezettingsgraad én algehele winstgevendheid te maximaliseren door het juiste evenwicht te vinden tussen vraag en aanbod. Het stelt hotels en B&B’s in staat hun prijsstrategie in real-time aan te passen, zodat de tarieven concurrerend zijn en de marktomstandigheden weerspiegelen.

Dynamische prijszetting geven hotels en B&B’s immers de optie om zeer snel te reageren op veranderingen in de vraag. Tijdens piekseizoenen of periodes met een grote vraag kunnen hotels bijvoorbeeld hun prijzen verhogen om te profiteren van de grotere vraag. Omgekeerd kunnen zij tijdens perioden met weinig vraag hun tarieven verlagen om meer boekingen aan te trekken en een hoge bezettingsgraad te handhaven.

Hoe werkt het precies? 

In de praktijk gaat men een reeks factoren analyseren zoals historische boekingsgegevens, huidige bezettingsgraden, seizoensgebonden trends, lokale evenementen, tarieven van concurrenten en zelfs externe factoren zoals weersvoorspellingen of economische indicatoren.

Je kan dit op de "old-fashioned manier” doen door je prijzen manueel aan te passen afhankelijk van eerder genoemde factoren of je kan gebruik maken van (digitale) tools die volautomatisch lopen.

Het is belangrijk op te merken dat dynamische prijzen kunnen leiden tot fluctuerende tarieven, en dat klanten verschillende prijzen voor dezelfde hotelkamer kunnen zien, afhankelijk van wanneer en waar ze boeken.

Ook hier geldt het credo: ‘Gezien worden, is geboekt worden.’

Het zal geen verrassing zijn dat reizigers hun accommodatie overwegend digitaal, via hun laptop, tablet of smartphone zoeken. OTA’s zoals Booking.com, Trivago en noem maar op, zijn niet meer weg te denken voor de reiziger. Jouw accommodatie staat dus tussen elke andere in de omgeving. Bovendien werkt het merendeel van hotels vandaag al met dynamische prijszetting dat je nog amper impact maakt met enkel en alleen je prijzen dynamisch aan te passen – en al zeker niet als je op pagina 5 van de zoekresultaten staat!

Studies tonen namelijk aan dat 75% van de mensen een verblijf boeken in de eerste 15 weergaven op een Online Travel Agency (OTA) en Booking.com schat zelfs dat 80% tot wel 90% van de gemaakte boekingen van de eerste twee pagina's van de lijst komen. Met andere woorden: jouw visibiliteit en positie op deze online travel agencies (OTA's) bepalen voor een groot deel het succes van je hotel of B&B – zelfs al maak je gebruik van dynamische prijszetting. 

Het is vandaag dus - meer dan ooit - belangrijker om gezien te worden, mét de juiste prijs!

Hoe kan je optimale resultaten behalen met dynamic pricing?

Het is dus duidelijk: alles draait rond de juiste prijs tonen, aan de juiste reiziger, met de juiste timing. En om dit maximaal in jouw voordeel in te zetten, moet je aanwezig én maximaal zichtbaar zijn op OTA’s, online reisagenten. Ons motto luidt dan ook: “gezien worden, is geboekt worden”. 

Om het potentieel van dynamic pricing écht in je voordeel te gebruiken, is diepgaande kennis nodig van hoe deze platformen en OTA’s werken en hoe de klant zich daar gedraagt. Zo moet je bijvoorbeeld goed begrijpen hoe prijsalgoritmes op OTA’s werken, hoe zoekresultaten worden gegenereerd en welke factoren van invloed zijn op de beslissing van een klant om een bepaalde accommodatie te boeken. 

En laat dat exact zijn, waarbij we jou kunnen helpen!

Otamiser is een Gamechanger in Revenue Management voor Hotels

Otamiser helpt slimme hoteliers met de perfecte mix van optimale visibiliteit op OTA’s en dynamic pricing.

Otamiser geeft hoteliers en revenue managers meer boekingen aan de juiste prijs via online visibiliteit en dynamische prijzen. Het algoritme van de OTA's (Online Travel Agencies zoals Booking, Expedia…) kent voor ons geen geheimen meer.

Automatisch dynamische prijzen via Otamiser Revenue

Toon altijd de juiste prijs, aan de juiste klant, op het juiste moment door gebruik te maken van dynamische prijzen. Zo ben je niet alleen optimaal vindbaar maar ook nog eens super aantrekkelijk voor elke gast! 

Geniet van een hogere bezettingsgraad

Koppel met bestaande RMS, PMS en CMS software

Geen manuele prijswijzigingen meer nodig

Ga van buikgevoel naar beslissingen op basis van data

Lees meer over Dynamische Prijzen
Meer online visibiliteit dankzij de Otamiser Booster®

Dankzij onze kennis van de algoritmes en de markttrends, verbeteren we jouw visibiliteit op de meest gebruikte OTA’s. Door een hogere ranking valt jouw hotel of B&B meer op in de massa.

Sta bovenaan in de zoekresultaten

Val meer op tussen de andere accommodaties

Geen manuele acties meer nodig

Lees meer over OTA Ranking Optimsalisatie
Boost je omzet & rendement

Niet zeker hoe je vandaag scoort op vlak van visibiliteit?

Vraag een audit aan

Onze partners voor een optimale prijszetting