Published on
April 5, 2024

Welke rol spelen OTA’s bij het optimaliseren van Revenue Management voor Hotels

Een goede Revenue Management-strategie is cruciaal voor het succes van hotels en B&B's. Toen Online Travel Agents op de markt kwamen, werden ze snel een zeer belangrijk onderdeel van revenue management voor hotels. In deze blog leggen we uit wat OTA's betekenen op het gebied van hotel revenue management en hoe je het op de juiste manier gebruikt, zodat je geen inkomsten misloopt!

Wat is OTA In Revenue Management

Laten we beginnen met het definiëren van twee belangrijke termen. Allereerst, wat is revenue management? Het primaire doel van revenue management in hotels is om de juiste kamer te verkopen aan de juiste klant, tegen de juiste prijs en op het juiste moment, om uiteindelijk de inkomsten van een hotel te verhogen.

Ten tweede, wat is OTA? OTA staat voor Online Travel Agent. In de context van revenue management verwijst OTA naar de distributie van hotelkamers of andere reisdiensten via online platforms zoals Expedia, Booking.com, Airbnb en vele andere.

De komst van OTA's heeft het hospitality landschap volledig veranderd. In de afgelopen jaren zijn boekingen via OTA's blijven stijgen. In 2022 bleek uit een onderzoek dat ongeveer 70% van de respondenten liever boekt via een OTA dan rechtstreeks via de website van een hotel of B&B. Dit bewijst hoe belangrijk een goede OTA-strategie is voor je revenue management.

Belangrijkste overwegingen voor het correct beheren van OTA's in inkomstenbeheer

Kanaalkeuze

De basis van een goed gebruik van OTA's in het inkomstenbeheer van je hotel begint met de juiste kanaalkeuze. Het is essentieel om een strategische mix van OTA’s te gebruiken. Om te beslissen welke kanalen relevant zijn voor je strategie, moet je een aantal factoren in overweging nemen:

Denk na over je doelgroep. Verschillende OTA’s hebben verschillende doelpublieken en richten zich ook op verschillende geografische locaties of op het massapubliek. Als hotelmanager moet je dus in zee gaan met een OTA die aansluit bij je doelgroep. Op deze manier kun je meer uit de samenwerking halen.

Elke OTA heeft een uniek commissiemodel voor het boeken van een kamer via zijn website. Het is essentieel om te begrijpen hoe deze commissies werken en hoe elke OTA verwacht betaald te worden. Ga op zoek naar OTA's die lage commissietarieven vragen om je nettowinst te verbeteren. Sommige rekenen meer kosten aan, maar bieden meer voordelen, zoals gratis adverteren, waardoor het hogere tarief het waard is.

Niet alle OTA's zijn geschikt voor alle soorten accommodaties. Het kiezen van de ideale OTA is gebaseerd op het type van je accommodatie en de diensten die je aanbiedt. De OTA’s die je kiest kunnen dus ook op basis hiervan variëren.

Voorspelling en Vraagbeheer

In het steeds veranderende landschap van hotel revenue management ligt een cruciaal stukje van de puzzel in voorspelling en vraagbeheer. Door historische gegevens te onderzoeken en vraagvoorspellingen te hanteren, kun je goed geïnformeerde beslissingen nemen over de ideale prijsstelling.

Hoe meer factoren je meeneemt in je prognoses, hoe nauwkeuriger en succesvoller ze zullen zijn. Dankzij de snelle opkomst van technologie zijn er veel mogelijkheden om deze voorspellingen te optimaliseren. Daarom kan je een revenue management systeem gebruiken dat dynamic pricing bevat. Op deze manier worden de meest nauwkeurige berekeningen voor je gemaakt, zodat je altijd kamers tegen de beste prijs kunt verkopen.

Ranking Management voor OTA’s

Ranking management voor OTA's is een cruciaal onderdeel van revenue management omdat het een directe invloed heeft op de zichtbaarheid, reputatie en uiteindelijk het inkomstenpotentieel van een hotel of B&B.

Wat is ranking management? Het verwijst naar de strategieën om de positie of ranking van hotels of B&B's op OTA's te verbeteren. Door een slechte ranking op deze OTA's kunnen zelfs de beste accommodaties inkomsten mislopen en minder boekingen ontvangen. De gouden regel is dan ook: "Gezien worden is geboekt worden." Gelukkig zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om je ranking te verbeteren en je kansen om geboekt te worden te vergroten.

Om het potentieel van OTA's echt in je voordeel te gebruiken, heb je grondige kennis nodig van hoe deze platforms werken en hoe reizigers zich erop gedragen. Je moet bijvoorbeeld begrijpen hoe algoritmes van OTA's werken, hoe zoekresultaten worden gegenereerd en welke factoren echt van invloed zijn op de beslissing van een reiziger om je accommodatie te boeken. Gelukkig kan Otamiser je daarbij helpen!

Promoties en Pakketten

Het inzetten van OTA's voor promoties en pakketten is een dynamisch onderdeel van revenue management dat een significant verschil kan maken. Het gaat niet alleen om het vullen van kamers; het gaat om het maken van aantrekkelijke aanbiedingen die de aandacht van reizigers trekken en hen verleiden om bij je hotel te boeken.

Tijdens dalperiodes, zoals doordeweekse dagen of laagseizoenen, kunnen creatieve promoties helpen voorkomen dat je bezettingsgraad keldert. Door pakketten met toegevoegde waarde of kortingen aan te bieden, kun je gasten verleiden om voor jouw accommodatie te kiezen, zelfs als de vraag laag is, wat uiteindelijk de inkomsten verhoogt in deze anders zo uitdagende tijden.

Door promoties en pakketten op te nemen in je OTA revenue management kun je niet alleen boekingen stimuleren, maar ook de gasttevredenheid verhogen.

De Belangrijkste Take-aways

Het correct beheren van OTA’s is een continu proces dat een combinatie vereist van technologie, een goed begrip van de unieke eigenschappen van je accommodatie en de dynamiek van de markt. Door dit te doen kun je je inkomsten potentieel maximaliseren en een breder publiek van reizigers bereiken.

Boek een gesprek met de experts van Otamiser om je te helpen bij het implementeren van de beste OTA-strategie!

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.