Published on
February 28, 2024

Wat is de impact van een channel manager op jouw OTA ranking

Hoog ranken op meerdere OTA's (online reisbureaus) is essentieel voor een hoge bezettingsgraad en omzet. Channel managers spelen een cruciale rol in het verbeteren van jouw ranking op OTA’s en het managen van jouw listings over de verschillende OTA’s heen. Daarom is het kiezen van de juiste channel manager van vitaal belang. In deze blog leggen we uit hoe een channel manager jouw OTA ranking kan verbeteren en hoe je de juiste channel manager kan kiezen.

Wat is een channel manager voor hotels en short-term rentals?

Voordat we uitleggen wat een channel manager precies is, moeten we het concept van connectivity providers en API's uitleggen.

API's (Application Programming Interface) zorgen ervoor dat het ene programma met het andere kan communiceren. Je kunt een API vergelijken met een stopcontact waarin je een stekker moet plaatsen om verbinding te maken.

Connectiviteit is het medium dat API's gebruiken om te functioneren, je kunt connectiviteit zien als de kabels die elektriciteit naar een lamp laten stromen zodat deze gaat branden. Connectiviteit kan de stroom tussen een website en een OTA stroomlijnen en automatiseren.

Connectivity providers zorgen ervoor dat je verbonden bent met de door jou gekozen kanalen en bieden aangepaste distributiemogelijkheden.

Een Channel Manager is een specifieke connectivity provider. Wat doet een channel manager? Het stelt hoteliers en vastgoedbeheerders in staat om meerdere OTA's tegelijkertijd te updaten. Dankzij channel managers kunnen updates in real-time worden uitgevoerd, zonder de tussenkomst van een persoon. Al jouw listings kunnen hierdoor op verschillende kanalen worden beheerd vanaf één centraal dashboard.

Een voorbeeld van een channel manager isCubilisvanStardekk. Deze software biedt een betrouwbare, gebruiksvriendelijke Channel Manager die verbinding kan maken met meer dan 200 OTA's, van grote internationale tot kleinere lokale platforms, waardoor je een breed publiek én nichemarkten kunt bereiken.

Wat is Premium connectiviteit op Booking.com en waarom is dat belangrijk?

Booking.com hanteert drie niveaus in hunConnectivity Partner Programom de kwaliteit te beschrijven van de channel managers waarmee ze samenwerken. Het hoogste niveau is Premier, ze noemen deze partners Premium Connectivity Partners. Zij bieden de hoogste verbindingskwaliteit en de meest geavanceerde technologie, wat resulteert in optimaal channel management.

Booking.com en alle andere OTA's hebben zelf voordeel aan het onderscheiden van de beste partners, want hoe beter de connectiviteit, hoe meer boekingen er gemaakt kunnen worden en hoe meer winst ze maken. Daarom willen ze dat je samenwerkt met hun Premium Connectivity Partners, en is het voor jou ook voordelig om ze te gebruiken.

Hoe zorgen Premium Connectivity Partners voor een betere positie op de OTA's?

Uit onderzoek van Otamiser blijkt dat het hebben van een premium channel manager jouw ranking aanzienlijk kan verhogen. Daar zijn een paar redenen voor.

Ten eerste hebben de Premium Connectivity Partners de hoogste update snelheid. Dit betekent dat wanneer je wijzigingen wilt aanbrengen, bijvoorbeeld in de prijsstelling van je aanbieding op Booking.com vanwege een lagere marktvraag, deze wijzigingen het snelst worden doorgevoerd via de premium partners. Een optimale prijsstelling heeft dan ook een grote invloed op hoe hoog je scoort op OTA's.

Een andere manier waarop Premium Connectivity Partners je helpen om hoger te scoren op Booking.com is door de mogelijkheid te bieden om dynamische prijsplannen te implementeren. Om de prijs van je aanbieding op OTA's zoals Booking.com te bepalen, kun je zowel Extranet gebruiken op de OTA zelf, als je kunt verbinding maken met de channel manager door XML (eXtensible Markup Language) prijzen te gebruiken. Hiermee kun je je aanbiedingen koppelen aan eenrevenue management systeemdat dynamische prijzen hanteert.

👉 Lees onze blog voor meer informatie over hoe je je positie op Booking.com kunt verbeteren door Extranet te gebruiken.

Op basis van markttrends en andere factoren verbetert een revenue management systeem jouw zichtbaarheid op OTA's. Met een hogere ranking valt je hotel of short-term rental meer op in de massa en kunnen je prijzen beter inspelen op de behoeften van potentiële gasten.

Uit onderzoek van Otamiser blijkt zelfs dat het niet gebruiken van dynamische tariefplannen je online zichtbaarheid gemiddeld met 19% vermindert. En natuurlijk, hoe beter je channel manager, hoe beter deze prijzen gekoppeld zijn aan de OTA's.

Cubilis by Stardekk is sinds 2006 een van de belangrijkste partners van Booking.com en biedt een hoogwaardige integratie met veel voordelen voor eigenaren. Het bedrijf streeft ernaar om de nieuwste hospitality trends, functies en innovaties te implementeren, zoals blijkt uit hun langdurige voorkeurspartnerships met Booking.com en Expedia.

Welke voordelen hebben property managers aan Airbnb’s voorkeurspartners?

Net als Booking.com categoriseert Airbnb hun best presterende channel managers, ze noemen zeAirbnb's voorkeurspartnersof Preferred Plus Partners. Zij bieden de vereiste functionaliteiten die minstens voldoen aan alle door Airbnb opgelijste criteria op vlak van technologie en prestaties. En ook op Airbnb is het samenwerken met deze providers zeer gunstig voor je ranking en prestaties op de OTA.

De eerste manier waarop het kiezen van een voorkeurspartner je ranking een boost geeft, is dat property managers als eerste toegang krijgen tot nieuwe functies en updates op Airbnb. Dit is erg interessant voor verhuurders om de concurrentie voor te blijven en zich snel aan te passen aan veranderingen in de sector. Voorblijven betekent ook bovenaan blijven.

Bovendien bieden voorkeurspartners geavanceerde functies die beheerders in staat stellen om de prestaties van hun accommodaties te optimaliseren, de ervaringen van gasten te verbeteren en hun inkomsten potentieel te maximaliseren. En natuurlijk spelen al deze factoren een belangrijke rol in je ranking, wat resulteert in meer inkomsten.

Hoe kies je de juiste channel manager?

Om te zorgen voor efficiënt channel management en correct gesynchroniseerde beschikbaarheid op al je OTA's, moet je channel manager een aantal kwaliteiten hebben. Op basis van deze criteria kun je zelf bepalen welke channel manager het beste bij je past.

Hier is een checklist die oplijst waar je op moet letten bij het kiezen van een channel manager voor je accommodatie:

 1. Een gecentraliseerd dashboard om prijzen en beschikbaarheid bij al je OTA's tegelijk bij te werken
  Om snel te kunnen reageren op veranderingen in de markt, moet je op zoek gaan naar een channel manager waarmee je prijzen en beschikbaarheid voor al je aanbiedingen op OTA's kunt bijwerken vanaf één centraal dashboard.
 1. Integraties met meerdere OTA's
  Zorg ervoor dat de channel manager die je kiest geïntegreerd is met alle OTA's waarop je vermeld staat en meer.
 1. Efficiënt beheer van standaard en berekende prijsplannen
  Je channel manager moet de mogelijkheid bieden om ten minste vijf berekende prijsplannen aan te maken met specifieke voorwaarden die zijn afgeleid van je standaard prijsplan. Dit is belangrijk voor als je wijzigingen aanbrengt in je standaard prijsplan. Op deze manier hoef je niet elk van je andere tariefplannen apart bij te werken.
 1. Real-time synchronisatie van beschikbaarheid
  Real-time synchronisatie van beschikbaarheid tussen alle aangesloten OTA's voorkomt het risico op dubbele boekingen, wat niet alleen belangrijk is voor jou als eigenaar, maar ook voor de tevredenheid van je gasten.
 1. Vlotte koppeling met de boekingsmodule van je website
  Een integratie met de boekingsmodule van je website is essentieel om het risico op overboekingen of inconsistenties uit te sluiten. Dit is ook cruciaal voor het verhogen van je directe boekingen.
 1. Integratiemogelijkheden om geautomatiseerde dynamische prijzen toe te passen
  Een channel manager zoals Cubilis samen met een revenue management systeem zijn de perfecte combinatie om je prijsplannen te optimaliseren en automatiseren. Dynamische prijs algoritmes bepalen de optimale prijs voor een bepaalde tijdsperiode of boekingssituatie. Deze algoritmes kunnen worden afgestemd op vele factoren zoals het weer, aantal vluchten, enz. Dit zorgt ervoor dat je altijd de perfecte prijzen voor je kamers hanteert, waardoor je je inkomsten maximaliseert.
 1. Soepele integratie met je Property Management Systemen (PMS)
  Deze integratie betekent dat je reserveringsgegevens niet handmatig hoeft vast te leggen in je interne systemen, maar dat de boekingen automatisch worden beheerd.

Dit zijn de belangrijkste criteria die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een channel manager. Daarom adviseren we vaak Cubilis als channel manager voor onze klanten, omdat het alle bovenstaande functies biedt.

Kies een betrouwbare connectiviteitspartner

DeOtamiser Booster®implementeert de voordelen van channel managers die premium connectiviteit partners zijn, zoals Cubilis, in combinatie met ons in-house ontwikkelde algoritme dat zich richt op 951 parameters om ervoor te zorgen dat jouw listings bovenaan de OTA's komen te staan.

Cubilis is vanaf het begin onze connectiviteitspartner geweest. Ze bieden een channel manager van hoge kwaliteit en een innovatieve oplossing met hoogwaardige integraties en persoonlijke ondersteuning in meerdere talen.Vraag je gratis proefperiode van 14 dagen aanen ervaar de vele voordelen voor je accommodatie!

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.