Published on
February 28, 2024

Wat is de Airbnb Occupancy Rate en tips om deze te verhogen

In de wereld van short-term rentals en hotels is Airbnb het platform om de bezettingsgraad en inkomsten te verhogen. Succes behalen op Airbnb gaat echter verder dan alleen het plaatsen van jouw listing; het gaat om het begrijpen en optimaliseren van je Airbnb occupancy rate. In deze blogpost verkennen we het concept van Airbnb occupancy rate en geven we tips over hoe je Airbnb boekingen kunt verhogen.

Wat is Airbnb Bezettingsgraad en hoe moet je deze berekenen?

De bezettingsgraad is een van de belangrijkste statistieken voor vastgoedbeheerders en -eigenaars. Het is het percentage nachten dat je accommodatie geboekt is ten opzichte van het totale aantal beschikbare nachten.

Om deze ratio te berekenen moet je het totale aantal gereserveerde nachten van je accommodatie delen door het totale aantal beschikbare nachten. Als je dit getal vermenigvuldigt met 100, krijg je een percentage dat je bezettingsgraad weergeeft. De bezettingsgraad kan maandelijks of jaarlijks worden berekend, maar jaarlijks is gebruikelijker.

Bezettingsgraad = (# gereserveerde nachten / # beschikbare nachten) x 100

Waar vind je de bezettingsgraad op jouw Airbnb host profiel?

In slechts een paar eenvoudige stappen kun je toegang krijgen tot dit getal op je host profiel:

  1. Activeer eerst de functie 'Professionele hostingtools', als je dit nog niet hebt gedaan.
  2. Klik vervolgens op je profielfoto in de rechterbovenhoek en klik vervolgens op 'Account'.
  3. Klik in de instellingsopties op 'Professionele hostingtools' > 'Beheren' > 'Professionele tools gebruiken' om deze functie in te schakelen.
  4. Ga naar het menu bovenaan de pagina en klik op 'Host' > 'Prestaties'.
  5. Selecteer in het zijmenu van dit dashboard 'Mogelijkheden' > 'Bezetting & tarieven' > 'Bezettingsgraad', nu zou je je bezettingsgegevens moeten zien.

In dit scherm kun je experimenteren met bezettingsgraad-gegevens door bijvoorbeeld kamers en datum parameters te wijzigen of door te filteren op regio, voorzieningen en meer. Door te spelen met deze variabelen kun je begrijpen waar er ruimte is voor verbetering. Het is belangrijk om deze metriek regelmatig te controleren, zodat je snel kunt bijsturen als dat nodig is.

Waarom is jouw Airbnb Bezettingsgraad belangrijk?

Deze metriek is cruciaal om een goed inzicht te krijgen in de efficiëntie van je verhuurstrategie. Het laat ook zien hoe concurrerend je bent op de lokale vakantieverhuurmarkt.

Een hoge bezettingsgraad geeft aan dat er vraag is naar je accommodatie, terwijl een lage bezettingsgraad aangeeft dat er aanpassingen nodig zijn om meer gasten aan te trekken.

Wat is een goede bezettingsgraad voor Airbnb

Laten we, voordat we een goede bezettingsgraad bepalen, eens kijken wat de gemiddelde bezettingsgraad van Airbnb is. De typische Airbnb bezettingsgraad is over het algemeen rond de 55%-60%.

Om een goede bezettingsgraad te bepalen moet je naar meerdere factoren kijken, zoals locatie, type accommodatie en individuele doelen. Maar gemiddeld streven veel succesvolle verhuurders naar een bezettingsgraad tussen 60% en 75%.

De beste presteerders hebben meestal een bezettingsgraad van rond de 80%.

Als je het gevoel hebt dat je bezettingsgraad omhoog kan, dan geven we je een aantal praktische en effectieve tips om je bezettingsgraad te verhogen.

Hoe Airbnb boekingen verhogen

1. Vergroot je zichtbaarheid

De meest effectieve manier om de bezettingsgraad van uw Airbnb te verhogen is het creëren van een grotere zichtbaarheid op het Airbnb platform.

De positie van jouw advertentie in de ranglijst is van vitaal belang. De meeste boekingen op Airbnb worden gemaakt op de eerste pagina van het platform. Jouw woning kan geweldig zijn, maar als mensen het niet kunnen vinden, wordt je niet geboekt.

Hoe kan je jouw zichtbaarheid op Airbnb vergroten? Het algoritme van Airbnb heeft talloze factoren die de positie van jouw listing bepalen. Het is moeilijk om daar op in te spelen. Gelukkig is er moderne technologie die je hierbij kan helpen.Ranking management oplossingen zoals Otamiser Booster®, kraken de code van online reisbureaus zoals Airbnb. Een ranking management oplossing gebruikt een algoritme dat precies weet welke factoren gemanipuleerd moeten worden om jou te helpen op de topposities van het platform te komen. Dit verhoogt de zichtbaarheid van jouw listing drastisch en verhoogt zo ook jouw bezettingsgraad.

2. Responsieve communicatie

Tijdige en vriendelijke communicatie kan je bezettingsgraad aanzienlijk beïnvloeden. Reageer snel op verzoeken, wees beschikbaar voor vragen en geef nuttige informatie aan potentiële gasten. Een snelle en positieve reactie kan het verschil maken tussen een boeking en een gemiste kans.

Effectieve communicatie met gasten verbetert niet alleen hun algehele ervaring, maar helpt ook misverstanden te voorkomen en uiteindelijk meer positieve recensies te krijgen. Airbnb berichten zijn de bouwstenen voor het creëren van een goede verstandhouding met jouw gasten, en ze zijn cruciaal voor het verzekeren van gasttevredenheid en een hoge bezettingsgraad.

3. Beoordelingen

Het hebben van veel recensies en een goede recensiescore zal je succes grotendeeld bepalen. Je gasten een goede ervaring bieden is regel nummer één voor het krijgen van positieve recensies, maar er zijn nog enkele andere tips die we je willen geven om dit aan te vullen.

Het beste is om de korting niet te geven aan mensen die 2-3 maanden van tevoren boeken, maar aan mensen die last-minute boeken. Als je de korting daarentegen geeft aan mensen die ruim van tevoren boeken, moet je maanden wachten voordat je iets kunt lezen. Daardoor kun je niet profiteren van de positieve beoordelingen die je gasten je geven.


Vergeet ook niet om voor de recensies te zorgen. Stuur eerst een leuke recensie naar je gast, zodat je hem eraan kunt herinneren en hem kunt inspireren om hetzelfde voor jou te doen.

4. Dynamische prijsstelling

Wanneer je op een platform als Airbnb staat om geboekt te worden, gaat het erom te winnen van alle concurrentie om je heen. De beste manier om deze concurrentie te winnen is PRIJS!

Als je listing altijd concurrerende prijzen biedt, zul je een hogere bezettingsgraad zien. Om concurrerende prijzen te kunnen bieden, moet je op de hoogte blijven van zoveel mogelijk factoren die de vraag op de markt beïnvloeden. Deze factoren variëren van weersomstandigheden tot vluchtgegevens, seizoensgebondenheid en nog veel meer. Het is erg moeilijk om al deze prijsvariaties in de gaten te houden.Gelukkig is het mogelijk om dit uit te besteden aan een specialist.

5. Voeg extra slaapmogelijkheden toe

Een andere eenvoudige manier om je bezetting te verhogen is door meer bedden of slaapmogelijkheden aan je accommodatie toe te voegen. Met een kleine investering in een stapelbed of een slaapbank kun je gemakkelijk het aantal mensen dat in je accommodatie kan verblijven verhogen. Natuurlijk moet dit niet ten koste gaan van het aanbieden van een mooie plek door deze vol te proppen met bedden. Maar zolang het zinvol is in jouw ruimte, heeft het alleen maar voordelen om de slaapmogelijkheden te vergroten. Zo bereik je niet alleen meer mensen, je verschijnt ook in meer zoekopdrachten.

Uit gegevens blijkt dat vakantiehuizen met een even aantal volwassenen populairder zijn bij gasten om te boeken. Extra bedden kunnen je helpen om een even aantal te bereiken en je bezettingsgraad te verhogen.

Conclusie

Een succesvolle Airbnb verhuurstrategie wordt voornamelijk bepaald door de bezettingsgraad. Streef naar percentages tussen 60% en 75%. Gebruik praktische tips zoals het gebruik van ranking management oplossingen, responsieve communicatie, het verzamelen van positieve recensies, het implementeren van dynamische prijzen en het toevoegen van extra slaapmogelijkheden.

Als je deze tips toepast, blijf je de concurrentie voor en word je een succesvolle host. Veel plezier met het hosten!

En als je nog steeds op zoek bent naar andere manieren om jouw advertenties op Airbnb of andere OTA's een boost te geven, aarzel dan niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.