Published on
February 28, 2024

Waarom de feestdagen van vitaal belang zijn voor uw omzet van volgend jaar

De feestdagen zijn aangebroken, wat betekent dat het bijna tijd is om na te denken over uw manier van aanpak voor volgend jaar. Heeft u zich gerealiseerd dat uw bedrijf misschien nog beter kan presteren?

Na het zomerseizoen wordt december vaak gezien als een goed moment om na te denken over het afgelopen jaar en plannen te maken voor het volgende jaar. Eindejaars-reserveringen in de horeca kunnen samenvallen met een seizoensgebonden hoogtepunt, zoals de viering van Kerstmis of Nieuwjaar, en kunnen een belangrijk element zijn dat uw toekomstig succes beïnvloedt.

Meer dan50% van de cadeaubonnen wordt verkocht in december. Dat is logisch aangezien de feestdagen een moment zijn van cadeaus geven. De cadeaubonnen-markt zit in de lift. Maar wat betekenen cadeaubonnen nu juist in de hospitality sector?

1. Manier om omzet te verdelen

Volgens een studie van Nea Bjorkqvist was 77% van de consumenten bereid om een een cadeaubon te kopen voor een hotel of B&B in 2021. Kortom betekent dat de inkomst van een bepaalde boeking veel vroeger binnenkomst dan dat de dienst geleverd wordt. Dus misschien is het een idee om je als hotel of B&B te verdiepen in de verkoop van cadeaubonnen om extra omzet te genereren.


2. Manier om extra revenue te genereren

Nordic Hotels hebben in een periode in 2020 heel sterk ingezet op de verkoop van cadeaubonnen. Hiermee hebben ze in hun eerste 24 uur 1.5 miljoen dollar extra kunnen genereren. Een belangrijke les in de verkoop van giftcards is dat ze niet altijd gebruikt worden. Zeker als je weet dat73 %van de mensen cadeaubonnen heeft, die al minstens een jaar oud zijn.

3. Consumenten spenderen meer

Uit andere micro-economische studies blijkt overigens ook dat consumenten die een cadeaubon gebruiken minder prijs-elastisch zijn, dus eerder geneigd zijn om duurdere hotels of B&B’s te boeken. Voorts zijn deze consumenten ook veel gevoeliger aan het kopen van extra’s (zoals een vroege check-in, een late check-out, ontbijt,..). Dit komt omdat het psychologische concept van een aankoop volledig veranderd door het gebruik van een cadeaubon.

Invloed op Boekingen in de Eindejaarsperiode

Volgens data van OTA insight zijn alle boekingen/zoekopdrachten op OTA’s eind december, voor een periode van +30 dagen. Dat is 50% meer dan dezelfde periode in november. Het verkrijgen van cadeaubonnen heeft een invloed op het toenemende aantal zoekopdrachten voor een verblijf in de toekomst. Hieruit kan een belangrijke les getrokken worden voor intern revenue management: niet alleen is het belangrijk om te overwegen om de dynamische prijszetting tijdelijk wat te verhogen, maar anderzijds is het ook belangrijk om in te zetten op verblijven vanaf eind januari.
Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.