Published on
February 28, 2024

Strategieën voor inkomstenbeheer in hotels: Horizontale vs. verticale benadering

Hoteliers streven er voortdurend naar om hun inkomstenstromen te optimaliseren en tegelijkertijd de hoogste niveaus van gasttevredenheid te garanderen. Een belangrijke beslissing is de keuze tussen een horizontale en verticale benadering van inkomensbeheer. In deze blogpost gaan we in op de verschillen tussen deze twee strategieën en helpen we je te bepalen welke het beste bij jouw hotel past.

Horizontaal inkomstenbeheer

Horizontaal revenue management, ook wel rate pariteit genoemd, richt zich op het vaststellen van consistente tarieven voor alle distributiekanalen. Deze aanpak is erop gericht om prijsverschillen te voorkomen en een uniforme prijsstructuur te verzekeren, ongeacht waar een potentiële gast het aanbod van je hotel vindt. Hier zijn enkele belangrijke punten die je in overweging moet nemen bij de horizontale aanpak:

 • Consistentie: Met horizontaal revenue management blijven de kamerprijzen van je hotel uniform op verschillende online travel agencies (OTA's), je website en andere boekingsplatforms. Dit zorgt voor een samenhangende prijsstrategie.
 • Beperkte inkomstenoptimalisatie: Met de horizontale aanpak kunnen hotels mogelijk niet volledig profiteren van schommelingen in de marktvraag. Het kan resulteren in gemiste omzetkansen tijdens piekperiodes wanneer de prijzen kunnen worden verhoogd.
 • Eenvoud: Het beheren van tarieven over verschillende kanalen wordt eenvoudiger omdat je niet voortdurend prijzen hoeft aan te passen op basis van schommelingen in de marktvraag.
 • Merkimago: Deze aanpak helpt bij het behouden van een consistent merkimago, omdat gasten dezelfde tarieven zien waar ze ook kijken, wat het vertrouwen en de betrouwbaarheid versterkt.
 • Risico op schendingen van tariefpariteit: Het kan een uitdaging zijn om de tarieven voor alle kanalen gelijk te houden en onbedoelde afwijkingen kunnen leiden tot schendingen van de tariefpariteit, wat wrijving kan veroorzaken met OTA's of andere distributiepartners.


De horizontale aanpak heeft echter zijn beperkingen, omdat verschuivingen in de vraag mogelijk niet volledig worden benut of omdat het volledige potentieel van de marktdynamiek niet wordt benut. Hoewel het prijsconsistentie en eenvoud biedt, kan het een beperking vormen voor inkomstenoptimalisatie, concurrentiepositionering en het vermogen om zich aan te passen aan verschillende marktomstandigheden.


Verticaal inkomstenbeheer

Verticaal revenue management, aan de andere kant, omvat het aanpassen van kamertarieven op basis van vraag, marktomstandigheden en voorkeuren van gasten. Het biedt meer flexibiliteit en aanpasbaarheid van prijzen. Dit is wat je moet weten over de verticale aanpak:

 • Dynamische prijsstelling: Met verticaal revenue management kan je dynamische prijsstrategieën implementeren die rekening houden met factoren zoals seizoensgebonden variaties, speciale evenementen en tarieven van concurrenten. Dit kan helpen om de inkomsten tijdens piekperioden te maximaliseren.
 • Personalisatie: Met verticaal revenue management kan je aanbiedingen op maat maken voor verschillende segmenten van gasten, zoals zakenreizigers, vakantiegangers of trouwe klanten.
 • Concurrentievoordeel: Door concurrerend te blijven met jouw prijzen, kan je prijsgevoelige gasten aantrekken terwijl je ook de inkomsten optimaliseert tijdens perioden met een hoge vraag.
 • Complexiteit: Succesvolle implementatie en management van verticale revenue management strategieën heeft geavanceerde software nodig, nauwgezette gegevensanalyse en een diepgaand begrip van de marktdynamiek. Bovendien vereist vertical revenue management continue monitoring en analyse van veranderende marktomstandigheden en voorkeuren van gasten.

Verticaal revenue management biedt veel voordelen, zoals dynamische prijzen, personalisatie en concurrentievoordeel. Het is echter ook complex en vereist aanzienlijke middelen en expertise om het effectief te implementeren.

Dynamische prijzen van Otamiser Revenue: Datagestuurde automatisering

De game-changer:Otamiser Revenue.Deze innovatieve oplossing tilt inkomstenbeheer naar een hoger niveau met zijn volledig automatische dynamische prijsbepaling op basis van real-time gegevens. Zo werkt het:

 • Voorspellende analyse: Otamiser Revenue maakt gebruik van voorspellende analyses om met uitzonderlijke nauwkeurigheid te anticiperen op toekomstige markttrends, het gedrag van gasten en boekingspatronen.
 • Realtime gegevens: Het analyseert voortdurend real-time marktverschuivingen, zodat de tarieven van jouw hotel altijd concurrerend zijn en in lijn met de huidige omstandigheden.
 • Volledig geautomatiseerd: In tegenstelling tot handmatige prijsaanpassingen werkt Otamiser Revenue automatisch en worden de tarieven direct aangepast op basis van de verzamelde gegevens.
 • Inkomsten maximaliseren: Met Otamiser Revenue kan jouw hotel het inkomstenpotentieel tijdens piekperioden optimaliseren en kansen benutten die met statische prijsaanpassingen wellicht worden gemist.

Conclusie:

Succes in het beheer van hotelinkomsten vereist voortdurende controle, analyse en aanpassing. Door de sterke en zwakke punten van zowel horizontale als verticale strategieën te begrijpen, kan je een revenue-management-plan opstellen dat past bij de unieke omstandigheden van jouw hotel en dat u helpt jouw financiële doelen te bereiken. Samenwerken met een bedrijf als Otamiser, dat gespecialiseerd is in revenue management, kan je voorzien van de tools en expertise die nodig zijn om te floreren in deze concurrerende markt.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.