Published on
February 28, 2024

OTA's vs. directe boekingen: Waarom hebben hotels beide nodig

Hoewel de meeste uitbaters de voorkeur geven aan directe boekingen boven OTA's (online reisbureaus), heb je ze allebei nodig om succesvol te zijn. Aangezien meer dan 80% van de reizigers online reserveert, is elk platform dat je digitale zichtbaarheid vergroot, goed voor de bezettingsgraad van je hotel. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van het vinden van de juiste balans tussen de OTA’s en directe boekingen om je inkomsten te maximaliseren.

Wat zijn de voordelen van OTA's vs. directe boekingen?

Online reisbureaus (OTA's) zoals Expedia en Booking.com hebben de horeca voorgoed veranderd. De meeste hoteliers en B&B-eigenaren hebben een haat-liefdeverhouding met hen vanwege de stijgende commissiepercentages, maar ook vanwege de geweldige mogelijkheden die ze bieden. Eén ding is zeker, OTA's gaan niet meer van het landschap verdwijnen. Marktonderzoek heeft ook aangetoond dat in 2022bijna 70% van de respondenten de voorkeur geeft aan boeken via OTA's. De echte vraag is dus niet of je ze moet gebruiken of niet, maar hoe je er het meeste uit kunt halen.

OTA's vergroten als geen ander je zichtbaarheid en je vermogen om last-minute kamers te vullen. Naast het feit dat ze je helpen om meer boekingen te krijgen, bieden OTA's nog veel meer voordelen die je in je strategie moet meenemen.

Rate & Review tools op OTA's zijn belangrijk in het besluitvormingsproces van reizigers omdat 95% van de reizigers beoordelingen leest voordat ze een hotelreservering maken, volgens eenTrustYou onderzoek. Op deze manier kan je ook gemakkelijk jouw goede service in de kijker zetten en meer bezoekers aantrekken.

Bovendien bieden de meeste OTA's uitgebreide tools, waaronder gedetailleerde statistieken over de bezoekers van jouw listings. Dit is waardevolle informatie om het juiste publiek te vinden en te targetten voor meer boekingen.

De commissies op OTA's blijven echter stijgen en veel hoteleigenaren maken zich meer zorgen over de relatie met hun gasten. OTA's nemen een deel van het persoonlijke contact met klanten weg voordat ze boeken. Daarom heb je OTA's nodig, maar je kunt er ook niet alleen op vertrouwen.

woman facing on white counter

Wat zijn de voordelen van directe boekingen?

Directe boekingen zijn boekingen die rechtstreeks bij het hotel zelf worden gemaakt, via de website of per telefoon. Het grootste voordeel van dit soort boekingen is natuurlijk dat je er geen commissie voor hoeft te betalen.

Maar directe boekingen hebben ook andere belangrijke voordelen. Reserveringen die op deze manier worden gemaakt, geven de klant het gevoel een meer persoonlijke service te krijgen. Daarom zijn de klanttevredenheid en het conversiepercentage bij directe boekingen hoog. Uitonderzoekblijkt ook dat 90% van alle reizigers een persoonlijke ervaring wil als ze een hotel boeken.

Onlangs hebben deze voordelen sommige grote ketens gemotiveerd om meer in te spelen op directe boekingen dan op OTA boekingen. Een voorbeeld is de beroemde Hilton keten. De keten lanceerde nieuwe loyaliteitsprogramma's en andere directe boekingscampagnes om het aantal directe boekingen te vergroten.  Een van die campagnes die je misschien bent tegengekomen was de "Stop met rondklikken" campagne. De meeste hoteliers hebben echter niet het marketingbudget of de naamsbekendheid om in hun voetsporen te treden.

Daarom duiken we in deze blog in de vraag hoe je beide boekingsstrategieën effectief en optimaal kunt inzetten.

Wat is de beste manier om OTA's en directe boekingen te combineren om je omzet te verhogen?

In de snel veranderende reisindustrie raden we hoteliers aan om deze twee reserveringsgebieden samen in te zetten. OTA’s en directe boekingen vullen elkaar aan in het boekingsproces.

Het Billboard-effect

Een heel belangrijk fenomeen om van te profiteren is het Billboard-effect. Het Billboard Effect treedt op wanneer potentiële gasten een accommodatie tegenkomen op Online Travel Agencies (OTA's), maar niet meteen boeken. In plaats daarvan bezoeken ze de website van de accommodatie om meer informatie te verzamelen over de voorzieningen en de kamerprijzen voordat ze hun definitieve beslissing nemen.

Dit effect ontstaat doordat bezoekers op de website van je hotel meer te weten komen over je speciale aanbiedingen en de voordelen van direct boeken. Uit onderzoek van Otamiser blijkt dat 65% van alle directe boekingen afkomstig is van gasten die een accommodatie hebben gevonden via een OTA, terwijl 18% van de directe boekingen de OTA gebruikt om informatie in te winnen. Ga naar onzeblogvoor meer informatie over dit krachtige effect. Dit laat zien hoe je inspanningen op OTA's en het stimuleren van meer directe boekingen hand in hand kunnen gaan.

Zorg dat jouw listing hoog op de OTA's geplaatst is

Om echt de vruchten te plukken van een goede boekingsstrategie, moet je hoog scoren op de OTA's. Dit werd bewezen door een onderzoek (Expedia survey, 2023) waaruit bleek dat 75% van de mensen een verblijf boekt in de eerste 15 weergaven op een Online Travel Agency en Booking.com schat zelfs dat 80% tot wel 90% van de gemaakte boekingen afkomstig is van de eerste pagina van de OTA.

Er zijn veel manieren om je ranking te verbeteren, maar de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je zo hoog mogelijk scoort, is het gebruik van eenranking managementoplossing. De impact van het implementeren van zo'n oplossing verhoogt de inkomsten van hotels en huuraccommodaties met gemiddeld 24 procent. En het beste hieraan is dat je er geen tijd aan hoeft te besteden.  zorgt voor je ranking zodat jij je kunt richten op de andere belangrijke aspecten van het runnen van een hotel.

Zet OTA-boekingen om in directe boekingen

We hebben het al gehad over het belang van het billboard effect, maar je kunt ook actie ondernemen om OTA boekingen om te zetten naar directe boekingen. Er zijn een paar bewezen strategieën die een groot verschil kunnen maken.

De eerste eenvoudige maar essentiële stap is om het bezoekers zo gemakkelijk mogelijk te maken via je website te boeken. De eerste knop die ze moeten zien is de knop "Boek nu". En er moet er meer dan één zijn, gebruik genoeg 'call-to-action'-knoppen op de hele website om de aandacht van de bezoeker te trekken in elke fase van hun besluitvormingsproces. Maak ook goed zichtbaar dat je website betere tarieven en meer mogelijkheden voor gasten biedt dan de OTA's.

Zorg ervoor dat je elke gast die via een OTA heeft geboekt, overtuigt om het volgende bezoek rechtstreeks te boeken. De beste manier om dit te doen is door promoties of kortingen aan te bieden. Je kunt ze bijvoorbeeld de garantie geven dat ze altijd de laagste tarieven via je website krijgen. Je kunt ook een loyaliteitsprogramma opzetten met exclusieve voordelen, kortingen of gratis diensten. Je kunt het e-mailadres van al je OTA-gasten opvragen en een e-mailcampagne opzetten.

Tips en aanbevelingen

Laten we de belangrijkste tips van deze blog eens op een rijtje zetten.

  • Combineer OTA's en directe boekingen
  • Gebruik het Billboard-effect in je voordeel
  • Rank hoog op OTA's door middel van eenranking management oplossing
  • Maak het gemakkelijk om via je website te boeken
  • Richt je via e-mailcampagnes op OTA-gasten om in de toekomst via je website te boeken
  • Gebruik promoties en kortingen

Deze tactieken zullen je zeker helpen om de beste balans te vinden tussen directe boekingen en OTA's. Maar als je met experts wilt praten om je te helpen, aarzel dan niet om eengesprek in te plannenmet het Otamiser-team.

En abonneer je oponze nieuwsbriefvoor meer tips over het verbeteren van je inkomsten als hotel- of vastgoedeigenaar.

Veel succes!

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.