Published on
February 28, 2024

Hotel KPI's: RevPAR vs RevPAN - Waarom beide meeteenheden van belang zijn

Hoe meet je succes? Twee belangrijke statistieken die hiervoor vaak worden gebruikt zijn Revenue Per Available Room (RevPAR) en Revenue Per Available Non-Room (RevPAN). In deze blogpost gaan we in op de belangrijkste verschillen tussen deze twee statistieken en hun belang voor hotelmanagement. Maar laten we voordat we dieper duiken, eerst deze definities begrijpen.

Opbrengsten: De totale inkomsten gegenereerd door het verblijf of het hotelportfolio in een bepaalde periode.

Beschikbare nachten: Nachten die beschikbaar waren voor verkoop en niet geblokkeerd waren door eigenaars of anderszins niet beschikbaar waren voor reserveringen door gasten.


Wat is RevPAR

RevPAR vertegenwoordigt de omzet per beschikbare kamer, ongeacht of deze kamers bezet zijn of niet. RevPAR helpt hotels bij het meten van hun omzetgenererend vermogen om de kamerprijzen nauwkeurig te bepalen. Omdat het zo'n veelgebruikte metriek is, kan RevPAR hotels helpen zichzelf te vergelijken met andere hotels of merken.

RevPAR wordt gebruikt om het vermogen van een hotel te beoordelen om de beschikbare kamers te vullen tegen een gemiddeld tarief. Als de RevPAR van een hotel stijgt, betekent dit dat de gemiddelde kamerprijs of bezettingsgraad stijgt. Deze metriek wordt berekend voor een specifieke tijdsperiode, meestal op maand- of jaarbasis op het niveau van het pand of het hotelportfolio.


Hoe wordt RevPAR berekend (RevPAR Formule)

Er zijn twee formules die je kunt gebruiken om RevPAR te berekenen:

Kamerinkomsten ÷ Beschikbare kamers

Gemiddelde dagprijs x Bezettingsgraad


Waarom is RevPAR belangrijk

RevPAR is belangrijk omdat het hoteliers helpt het algemene succes van hun hotel te meten. Maar hoe nuttig het ook is om groei te illustreren, RevPAR houdt geen rekening met winst - en hoewel groei en winst soms hand in hand gaan, is dit niet altijd het geval.

Wat is RevPAN

RevPAN staat voor Revenue per Available Night (omzet per beschikbare nacht) en wordt berekend aan de hand van gegevens die elke hotel/ vakantieverblijfmanager of -eigenaar kent. Het wordt berekend voor een specifieke tijdsperiode, meestal op maand- of jaarbasis op het niveau van het pand of de hele hotelportfolio.

Hoe berekent u RevPAN (RevPAN formule)

Totale omzet ÷ beschikbare nachten


Waarom is RevPAN belangrijk

In vergelijking met andere statistieken zoals bezettingsgraad en ADR, geeft RevPAN een nauwkeuriger en gelijkmatiger beeld van de prestaties van revenue management over een bepaalde periode. Met beschikbare nachten als gemeenschappelijke noemer voor RevPAN, kan de metriek worden vergeleken met historische data reeksen en factoren in aanmerking nemen hoeveel daadwerkelijke nachten in een accommodatie hadden kunnen worden verkocht.

RevPAN kan helpen bij het oplossen van een aantal problemen, waaronder het feit dat het succes van revenue management niet moet worden bepaald door iets waar de property manager geen invloed op heeft, zoals verblijven van eigenaren of onderhoudsblokkeringen in een pand.

RevPAN is de beste maatstaf om het algehele succes van een inkomensbeheer-strategie te evalueren.

Een ander voordeel van het gebruik van RevPAN is dat het gemakkelijk kan helpen bij het aantonen van de gelegenheidskosten van verblijf van de eigenaar of onderhoudsblokkeringen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de prestaties. RevPAN is ook een fantastische indicator van winstgevendheid, omdat het duidelijk kan aangeven of een accommodatie effectief alle boekbare nachten verkoopt in vergelijking met de operationele kosten.

Waarom zijn beide gegevens van belang

Zowel RevPAR als RevPAN zijn essentiële statistieken voor het evalueren van de financiële prestaties van een hotel, maar ze dienen verschillende doelen. RevPAR richt zich op kamerinkomsten per beschikbare kamer en geeft inzicht in prijsstelling en bezettingsgraad, terwijl RevPAN dieper gaat door alle beschikbare nachten in beschouwing te nemen en een nauwkeuriger beeld geeft van de prestaties op het gebied van revenue management.

Hotelmanagers moeten RevPAR gebruiken om te beoordelen hoe goed ze hun kamerinventaris gebruiken en RevPAN om het algehele succes van hun revenue management strategie te evalueren. Door beide gegevens in overweging te nemen, kunnen hotels weloverwogen beslissingen nemen om hun omzet en winstgevendheid te optimaliseren.

Als je meer uitleg nodig hebt over deze statistieken of hulp bij het effectief implementeren ervan, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experts. Wij zijn er om u te helpen op uw weg naar meer omzet en succes.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.