Published on
April 4, 2024

Hoe beïnvloedt Airbnb's geüpdatet Guest Service Fee verhuurders en hun ranking

Airbnb verandert vanaf 1 april 2024 zijn beleid voor servicekosten voor gasten. Ze zullen beginnen met het toevoegen van een extra toeslag van maximaal 2% voor intercurrency boekingen. In deze blog bespreken we de details van deze verandering, zodat jij als verhuurder voorbereid kunt zijn. We leggen ook uit hoe dit je ranking in de zoekresultaten kan beïnvloeden en geven je tips om negatieve effecten op je ranking, bezettingsgraad en omzet te voorkomen.

Wat zijn de extra kosten voor gasten op Airbnb?

Vanaf 1 april 2024 zullen bezoekers die jouw Airbnb boeken en een andere munteenheid gebruiken dan de munteenheid die op jouw profiel wordt gebruikt tot 2% extra in rekening worden gebracht op het subtotaal van de boeking. Deze gasten kunnen nu geconfronteerd worden met servicekosten tot 16,2%.

Heeft de toeslag voor extra gasten invloed op jou als host?

Ten eerste, zoalshet artikel van Rental Scale-Upuitlegt, zullen alleen hosts die gebruik maken van het split-fee model beïnvloed worden door deze verandering.

Split-fee model

Als verhuurder op Airbnb kan je kiezen tussen 2 soorten prijsmodellen. Het oudste en meest gebruikte model is het split-fee model. Dit model toont jouw kamerprijs samen met een aparte gast servicekosten wanneer een reiziger jouw listing bekijkt. In dit model betaal jij als host 3% van de totale uitbetaling (er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld aanbiedingen in Italië of aanbiedingen met een zeer strikt annuleringsbeleid betalen meer) en gasten betalen servicekosten tussen 5% en 15%.

Host-only model

De andere optie is om te werken met de host-only model, ook bekend als het vereenvoudigde prijsmodel, dit model is nieuwer. In dit geval zijn er geen servicekosten zichtbaar voor de gast en betaalt de host 15% van de totale uitbetaling als commissie. Links zie je een voorbeeld van een listing die een vereenvoudigde prijsstructuur of host-only tariefstructuur implementeert, rechts zie je een listing die een split-fee structuur gebruikt.
links: Host-only model, rechts: Split-fee model

De 2% extra kosten op het subtotaal van de boeking voor listings die het split-fee model gebruiken, zullen worden toegepast op de gasten en niet worden toegevoegd aan de uitbetalingen van de verhuurder. Maar dit betekent wel dat internationale Airbnb's in veel gevallen duurder zullen worden. Vooral verhuurders die vaak internationale reizigers ontvangen, moeten goed weten hoe deze update zal worden geïmplementeerd, om ervoor te zorgen dat ze geen boekingen verliezen. Verder in deze blog leggen we uit wat je als verhuurder kunt doen om negatieve gevolgen te voorkomen.

Waarom brengt Airbnb 2% extra servicekosten in rekening voor boekingen in andere valuta?

Deze update is een belangrijk onderdeel van de strategie van Airbnb om hun internationale groei te stimuleren door meer internationale markten te penetreren. Airbnb meldde dat in het derde kwartaal van 2023 hun grensoverschrijdende nachtboekingen met maar liefst 17% zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Voorheen, wanneer een gast in zijn eigen valuta betaalde voor een listing in een ander land, droeg Airbnb het risico van eventuele valutaschommelingen tussen het moment van de boeking en de betaling aan de verhuurder.

Om dit risico te beperken, heeft het platform nu een nieuwe vergoeding geïmplementeerd, waardoor een deel van het valutarisico naar gasten wordt verlegd.

Hoe berekent Airbnb de servicekosten voor gasten?

Om de toevoeging aan de servicekosten voor gasten te begrijpen, moeten we uitleggen hoe Airbnb de servicekosten voor gasten berekent en waarom ze bestaan.

Eenvoudig gezegd zijn servicekosten voor gasten een vergoeding die Airbnb aan gasten in rekening brengt voor het gebruik van het Airbnb platform, toegang tot de Airbnb Klantenservice en alle andere functies. Deze kosten variëren van 5% tot 15%, maar de meeste kosten zijn lager dan 14,2%. Er zijn veel factoren die de exacte kosten bepalen die aan jouw listing worden toegevoegd, zoals locatie, accommodatietype, verblijfsduur en totale kosten.

Om duidelijker te maken hoe deze berekeningen worden uitgevoerd, geven we je een fictief voorbeeld.

Voor een reservering van een privékamer voor 3 dagen in het stadscentrum die 150 euro per nacht kost, berekent Airbnb de servicekosten voor de gast als volgt:

Vóór 1 april 2024

€150 (Reserveringskosten) x 3 (Nachten) x 0,142 (percentage servicekosten voor gasten) = €58,5.

Na 1 april 2024

€150 euro (Reserveringskosten) x 3 (Nachten) x 0,162 (Gemiddelde servicekosten voor gasten + 2%) = €36 Servicekosten voor gasten: €72,9.

In dit voorbeeld zorgt de wijziging in het beleid voor de servicekosten voor gasten voor een verhoging van de vergoeding met €14,4.

Dit is een fictief voorbeeld en elke aanbieding heeft zijn eigen kenmerken die de kostenstructuur beïnvloeden.

Om de servicekosten voor jouw listing te weten te komen, moet je naar jouw Airbnb profiel gaan.

  1. Ga naar Transactiegeschiedenis
  2. Selecteer de Reserveringscode
  3. Ga naar Uitbetalen, zoek naar de Airbnb servicekosten

Wat is de invloed van de 2% extra servicekosten op je ranking?

Sinds de algoritme-update van Airbnb in november 2022 ligt er meer nadruk op gemiddelde nachttarieven in hun bedrijfsmodel. Ze pushen listings met tarieven die een grote kans hebben om te worden verhuurd, zodat Airbnb het meeste uit de commissie kan halen.

Omdat de vergoeding per percentage werkt, ontstaat er een grotere kloof tussen de verschillende segmenten, waardoor mensen meer geneigd zijn om te segmenteren. Dit kan betekenen dat je aanbieding minder wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Hoe voorkom je een negatieve impact op je ranking en bezettingsgraad als gevolg van de nieuwe servicekosten?

1. Een dynamische prijsstrategie implementeren in combinatie met een ranking management solution

De extra kosten zullen leiden tot hogere totale kosten voor internationale gasten die verschillende valuta gebruiken. Om concurrerend en aantrekkelijk te blijven voor deze doelgroep, wordt het steeds belangrijker om een slimme prijsstrategie te implementeren.

Dynamische prijsbepaling betekent het aanpassen van kamerprijzen op basis van factoren zoals realtime marktomstandigheden en andere elementen die vraag en aanbod beïnvloeden. Hotels en vakantiewoningen gebruiken dynamische prijsalgoritmes om het optimale tarief te bepalen voor een bepaalde tijdsperiode of boekingssituatie.

Deze algoritmen kunnen worden afgestemd op vele factoren zoals temperatuur, aantal vluchten, enz. Hierdoor blijf je de concurrentie voor en kunt je jouw positie op Airbnb verbeteren.

Als je slimme dynamische prijzen combineert met een ranking management oplossing, bereikt je de topposities op Airbnb en zorgt u voor een hoge bezettingsgraad en inkomsten. Een rankingmanagement oplossing is een algoritme dat inspeelt op de elementen die jouw positie bepalen in de zoekresultaten van een OTA zoals Airbnb.Er is maar één bedrijf dat dit soort algoritme gebruikt en het combineert met een dynamische prijsstrategie, Otamiser.

Deze oplossing werkt ook voor host-only listins. Deze unieke combinatie van dynamische prijsstelling en ranking management verhoogt de omzet van advertenties gemiddeld met 24%.

2. Overschakelen naar een host-only model

De nieuwe verhoging van 2% van de servicekosten voor internationale gasten is niet van toepassing op het host-only tariefmodel. Dit prijsmodel wordt door Airbnb gepromoot omdat het een gevoel van transparantie creëert naar de gasten toe. Bovendien verhoogt het host-only tarief de gasttevredenheid, omdat mensen weten waar ze voor betalen en niet het gevoel hebben dat ze worden misleid met extra kosten.

Onderzoek van Otamiser stelt dat het vereenvoudigen van jouw tariefstructuur de conversies op Airbnb drastisch verhoogt. Daarnaaststelt Airbnb dat tijdens de testfase van Simplified Pricing, of het host-only tariefmodel, de advertenties met de nieuwe prijsstructuur tot 17% meer boekingen zagen in vergelijking met de advertenties met de split-fee structuur.

Sinds november 2021 wordt de rangschikking in de zoekresultaten van Airbnb niet langer bepaald door de nachttarieven van listings, maar door de totale kosten. Dit betekent dat je niet bang hoeft te zijn om slechter te ranken door over te stappen op de host-only vergoeding. Je kunt je nachttarieven verhogen om de extra commissies die je zult moeten betalen goed te maken. Zolang de totale prijs van je accommodatie hetzelfde blijft, zal dit geen negatieve invloed hebben op je ranking.

Hoe schakel je over:

  1. Ga naar Account-instellingen
  2. Klik op Betalingen & uitbetalingen
  3. Selecteer het tabblad Servicekosten
  4. Selecteer Host-only fee

Conclusie

Airbnb's aankomende servicekosten update op 1 april 2024 zal boekingen duurder maken voor internationale gasten die andere valuta gebruiken. Om dit aan te pakken kunnen verhuurders overschakelen naar het host-only fee-model, waardoor transparantie wordt verzekerd en dat je de 2% verhoging van de servicekosten voor internationale gasten kan vermijden.

Het implementeren van een dynamische prijsstrategie is cruciaal. Door de tarieven aan te passen op basis van real-time marktomstandigheden, kunnen hosts concurrerend blijven en internationale gasten met verschillende valuta's aanspreken.

Voor een effectieve oplossing kunnen hosts oplossingen voor ranking management integreren. Dit, in combinatie met dynamische prijzen, optimaliseert de posities in zoekresultaten, wat leidt tot meer zichtbaarheid, bezetting en omzet.

Als je een audit wilt van jouw advertenties op Airbnb of andere OTA's, kanje een gratis audit aanvragen en zullen wij jou concrete tips geven over hoe je jouw zichtbaarheid kunt vergroten.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.