Published on
April 4, 2024

Effectieve strategieën voor hotelkamerprijzen voor optimale prijsstelling en bezettingsgraad

Hotels bieden verschillende kamerprijzen aan om tegemoet te komen aan de behoeften van gasten. Deze verschillende keuzes passen bij verschillende doelgroepen met een scala aan voorkeuren en budgetten. Dit aanbod zorgt ervoor dat gasten de perfecte kamer kunnen vinden zonder in te leveren op comfort of kostprijs. Het differentiëren van kamertarieven stelt hotels ook in staat om de bezettingsgraad in de verschillende seizoenen efficiënt te beheren, een constante instroom van gasten te behouden en het omzetpotentieel te optimaliseren.

In deze blog verkennen we verschillende aspecten van effectieve prijsstrategieën voor hotelkamers. We definiëren kamerprijzen, onderzoeken verschillende soorten kamerprijzen, analyseren methoden voor het opstellen van tariefplannen, bespreken prijsstrategieën en belichten best practices voor hotelkamer-types.

Wat is een kamerprijs?

De kamerprijs is wat gasten betalen voor een verblijf in een hotel en varieert op basis van locatie, tijd van het jaar, kamertype en beschikbare promoties. Het aanpassen van de kamerprijzen is een cruciale strategie om een breed publiek aan te trekken, de seizoensgebonden vraag aan te passen en de winstgevendheid van het hotel te verbeteren.

Het tariefplan opstellen

Een tariefplan definieert hoe kamers worden verkocht, met inbegrip van annuleringsbeleid, prijsstrategieën, boekingsvoorwaarden, verblijfsduur, kamertypes en eetgelegenheden. Ze helpen je ook om te profiteren van seizoensgebonden omzetverhogende mogelijkheden en bieden reizigers unieke opties om uit te kiezen bij het plannen van een hotelverblijf. Met meerdere tariefplannen wordt een verblijf in jouw accommodatie aantrekkelijker omdat gasten een prijsoptie kunnen kiezen die het beste bij hun behoeften past.

Basistarief plannen

Best Available Rate (BAR)

Best Available Rate (BAR) is een van de meest standaard tariefplannen. Het is het laagste gereduceerde tarief dat een gast kan worden aangeboden. De meeste accommodaties hebben ten minste twee basistarieven voor hoog- en laagseizoen.

Standaardtarief (Rack)

De rack rate, de maximaal gepubliceerde prijs voor kamers, varieert per kamer-kenmerk en -type. Het wordt meestal weergegeven in het hotel en biedt transparantie en een referentiepunt voor de prijsbepaling.

Evergreen tariefplannen

Evergreen tariefplannen behouden hun waarde en bruikbaarheid ongeacht het seizoen, de locatie of de doelgroep. Ze kunnen worden gebaseerd op vele factoren, waaronder annuleringsvoorwaarden, verblijfsduur, boekingstermijn, maaltijden, kamers en meer. Ze worden vaak gebruikt en zouden deel moeten uitmaken van de strategie van elk hotel.

Ontbijt tarieven: Het opnemen van ontbijt biedt toegevoegde waarde, vooral voor gezinnen en reizigers die op zoek zijn naar gemak.

Flexibele tarieven: Deze plannen bieden de optie om gratis te annuleren voor een iets hoger tarief, waardoor gasten gemoedsrust krijgen.

Tarieven voor aankoop vooraf: Hotels bieden kortingen aan gasten die hun kamers ruim van tevoren reserveren. Deze tarieven moedigen vroeg boeken aan en helpen hotels om vooruitbetalingen veilig te stellen.

Niet-terugbetaalbare tarieven: Deze tarieven zijn lager in prijs, maar garanderen de betrokkenheid van de gasten, ondanks de strenge annuleringsvoorwaarden.

Promotie Tariefplannen

Als je de kamerverhuur tijdens het laagseizoen wilt verhogen, zijn promotietarieven uitstekend om in te zetten. Denk aan aanbiedingen als "3 nachten voor de prijs van 2".

Loyaliteit en tarieven voor leden: Implementeer loyaliteitsprogramma's om terugkerende gasten te belonen met exclusieve voordelen en tarieven, zoals korting op verblijf, kamer-upgrades en latere check-out tijden.

Speciale aanbiedingen en pakkettarieven: Verbeter de ervaring van je gasten door kamerovernachtingen te combineren met toegang tot lokale attracties. Deze aanpak vereist om samen te werken met andere handelaars aan aantrekkelijke pakketten die jouw accommodatie combineren met unieke lokale ervaringen.

Dynamische tariefplannen

Dynamische tariefplannen gebruiken BAR (Best Available Rate)  als basis en stellen kortingen in op basis van demografische gegevens en koopgedrag van gasten om de bezettingsgraad te verhogen.

LOS-tarief (Length of Stay): Je kunt dit tarieftype gebruiken als je een langer verblijf wilt stimuleren. Hoe langer de gast blijft, hoe meer korting hij krijgt. Het is een interessant tarieftype, want doordat de gast langer blijft, zijn de totale kosten voor het onderhouden van de kamer lager. De gast is ook meer geneigd om extra te besteden in het hotel en het langere verblijf zorgt voor een positieve beoordeling dankzij de bekendheid die de gast ermee opbouwt.

Last-minute tarieven: Last-minute tarieven zijn kortingen die worden aangeboden aan gasten die op korte termijn een kamer boeken. Ze zijn bedoeld om lege kamers te vullen die anders leeg zouden blijven.

The Research 2023 Travel Trends Report uitgevoerd door Hopper, onthult dat meer dan de helft van de hotelboekingen in de Hopper app last minute wordt gemaakt. Om precies te zijn werd 63% van de boekingen in de eerste drie maanden van 2023 op dezelfde dag gemaakt als het inchecken.

Zakelijke tarieven: Onderhandel over bedrijfstarieven met bedrijven om een voortdurende toestroom van gasten die voor hun werk reizen te garanderen. Daarnaast kan je speciale voorwaarden en tarieven aanbieden voor zakelijke klanten en hun werknemers.

Groepstarieven: Groepstarieven worden aangepast voor mensen die meerdere kamers boeken, zoals bruiloftgroepen, tourgroepen of conferentiegangers. Vaak zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals een minimum aantal kamers om in aanmerking te komen voor korting.

Elk tarieftype dient een specifiek doel en is geschikt voor verschillende segmenten van gasten en boekingsgedrag. Hoteliers kunnen deze tariefsoorten strategisch gebruiken om hun inkomsten en bezettingsgraad te optimaliseren, op deze manier kunnen gasten de tariefsoort kiezen die het beste bij hun reisplannen en budget past.

Voordelen van uiteenlopende hotelkamerprijzen

Het aanbieden van verschillende kamertarieven kan de omzet en de gasttevredenheid verhogen. Door de tarieven af te stemmen op verschillende voorkeuren en budgetten kunnen hotels een breed publiek aantrekken, vooral tijdens rustigere periodes door middel van strategische prijsaanpassingen.

Het bundelen van kamers met voorzieningen voegt niet alleen waarde toe, maar verhoogt ook de gasttevredenheid door reisgemak en besparingen. Concurrerende en diverse prijsstrategieën onderscheiden hotels in een verzadigde markt door zich aan te passen aan de behoeften van gasten en markttrends, loyaliteit te bevorderen en herhaalbezoeken aan te moedigen.

Meet het succes van jouw tariefplannen

Om het succes van de tariefplannen van je hotel effectief te meten, is het essentieel om het aantal boekingen dat elk plan ontvangt bij te houden. Door een unieke identificatie toe te wijzen aan elk tariefplan in jouw property management systeem, kan je hun prestaties nauwkeurig bijhouden aan de hand van twee belangrijke statistieken

Door dit volgsysteem te gebruiken, kun je de meest- en minst effectieve tariefplannen identificeren en ervoor zorgen dat je aanbod uitgebreid is, zonder potentiële gasten te overweldigen. Na verloop van tijd kun je door het analyseren van prestatietrends weloverwogen beslissingen nemen over welke tariefplannen je wilt benadrukken en welke je wilt stopzetten.

Prijsstrategie voor maximale inkomsten en bezettingsgraad

Om inkomsten en bezettingsgraad te maximaliseren, moeten hotels een combinatie van prijsstrategieën gebruiken die inspelen op veranderingen in de markt, doelstellingen voor inkomsten en demografische gegevens van gasten:

Open Prijzen: Met deze aanpak kunnen hotels de tarieven voor verschillende kanalen, kamertypes en data onafhankelijk van elkaar aanpassen, waardoor het omzetpotentieel wordt geoptimaliseerd.

Prijzen met toegevoegde waarde: Breng een premie in rekening voor kamers door verbeterde of unieke voordelen aan te bieden, zoals luxe-, of biologische voorzieningen voor gasten, in vergelijking met het standaardaanbod. Deze strategie biedt jou de mogelijkheid om hogere kamerprijzen te vragen aangezien je gasten een betere ervaring geeft.

Seizoenskortingen: Gebruik kortingen om meer kamers te boeken tijdens het laagseizoen. Compenseer lagere tarieven door extra diensten te promoten of reken op periodes met een grotere vraag om de totale inkomsten in evenwicht te brengen.

Segment-gebaseerde prijzen: Stem prijzen af op verschillende segmenten van gasten, zoals gezinnen of zakenreizigers, en bied kortingen aan voor verzekerde boekingen of langere verblijven.

Prijzen voor markttoegang: Voor hotels die de markt betreden, kan het vaststellen van lagere initiële prijzen de eerste gasten aantrekken en buzz genereren. Deze strategie is erop gericht een klantenbestand op te bouwen en de aanwezigheid op de markt snel te vergroten door positieve mond-tot-mondreclame.


Best practices voor het implementeren van types hotelkamers

Het is een grote uitdaging om de complexiteit van verschillende kamerprijzen te doorgronden en effectief te implementeren. Daarom onthullen we de belangrijkste tips om te onthouden bij het bepalen van jouw types hotelkamers:

  • Vermijd het bekendmaken van de werkelijke kosten van de kamer binnen de pakketprijzen aan het publiek.
  • Houd regelmatig de marktprijs en acties van concurrenten in de gaten en bepaal je kamerprijs op een slimme manier.
  • Houd de Base Available Rate (BAR) in de gaten om je kamerprijzen op de markt aan te passen als je duurdere plannen introduceert.
  • Zorg ervoor dat zowel je website als je boekingsproces goed werken op mobiele apparaten.
  • Beperk de weergave op je website tot pakketten met slechts vier of vijf sterren.

Samengevat is het effectief implementeren van verschillende strategieën voor hotelkamerprijzen van cruciaal belang om tegemoet te komen aan verschillende voorkeuren en budgetten van gasten, om de gasttevredenheid te verhogen en om de omzet en bezettingsgraad te optimaliseren.

Door gebruik te maken van flexibele prijzen in combinatie met diensten met toegevoegde waarde en seizoensgebonden kortingen, kunnen hotels zich onderscheiden in de concurrerende hospitality sector en zorgen voor gastloyaliteit en succes op de lange termijn.

Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.