Published on
February 28, 2024

Dramatische zomer in België en hoe de effecten te verzachten voor jouw hotel

Het ongunstige weer gedurende de zomer heeft het reis-klimaat beïnvloed.


Volgens Horeca Middenkust was er in juli een aanzienlijke daling van 10% in boekingen, wat leidde tot een daling van 5 procentpunten in bezetting langs de Belgische kust, van 75% naar 70%. Kijkend naar augustus blijft de situatie zorgwekkend, aangezien we een afname van 7% in boekingen zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens Otamiser-onderzoek wordt dit ook vertaald in de veranderde aanlooptijd, aangezien we zien dat ongeveer 19% van alle Belgische hotelzoekopdrachten voor de last-minute markt zijn (0-7 dagen). Als we het beperken tot de Belgische kust zien we dat op sommige dagen 24% van de boekingen in de last-minute markt zijn. Dit is natuurlijk logisch, gezien de anticipatie van gasten op het weer. Daarnaast zien we een grote piek in reizen over land, dus gasten die uit buurlanden reizen, vergroten hun interesse in het Belgische landschap, met opmerkelijke pieken vanuit Brugge en Gent.

Omdat er meer beschikbaarheid overblijft op de markt, wordt de strijd om de rangorde duidelijker. Veel hotels hebben meer kamers over, dus de strijd om de boekingen komt neer op het overtuigen van gasten om bij hen te blijven. Zoals we eerder in onderzoek zagen, kan de accommodatie-specifieke vraag geoptimaliseerd worden door de rangschikking te gaan manipuleren.

In deze blog bekijken we strategieën om de effecten van een tegenvallende zomer op de hotelindustrie te verzachten. Door effectieve dynamische prijsstrategie, revenue management en het verhogen van de zichtbaarheid van accommodaties te implementeren, kunnen we deze uitdagingen aangaan en het meeste halen uit de kansen die voor ons liggen.

Dynamische prijzen met weer-parametrisatie

Dynamische prijzen bieden de mogelijkheid om om te gaan met weer evenementen die de schommeling van vorderingen beïnvloeden. Door historische gegevens en weersvoorspellingen te analyseren, kunnen we vraagpatronen identificeren die verband houden met specifieke weersomstandigheden. Met deze informatie kunnen we flexibele prijsstrategieën implementeren die boekingen aanmoedigen tijdens perioden van minder gunstige weersomstandigheden. Lees erhiermeer over.


Het Billboard effect benutten


Het Billboard-effect doet zich voor wanneer reizigers een hotel tegenkomen op een OTA of zoekmachine resultaten, maar niet meteen boeken. In plaats daarvan bezoeken ze de officiële website van het hotel om meer informatie te verzamelen voordat ze een reservering maken.

Om dit effect te benutten, moeten hotels hun rangschikking op de OTA’s optimaliseren; Door dit te doen, verbeteren de zoekranglijsten van het hotel, waardoor de zichtbaarheid voor potentiële gasten tijdens hun zoekproces toeneemt. Als reizigers herhaaldelijk de vermelding van het hotel zien op verschillende platforms, versterkt dit de aanwezigheid van het hotel in hun gedachten, wat hen er mogelijk toe leidt om de officiële website van het hotel rechtstreeks te bezoeken voor meer informatie of om de beste deal te krijgen. Otamiser-onderzoek toont dat 65% van alle directe boekingen voortkomen uit gasten die de accommodatie via een OTA vinden, terwijl 18% van de directe boekingen de OTA gebruikt om informatie te verzamelen.


Rangschikking optimaliseren

Door de online aanwezigheid van het hotel te verbeteren door websites en OTA-vermeldingen te optimaliseren met relevante trefwoorden en zinnen die reizigers waarschijnlijk zullen gebruiken bij het zoeken naar accommodatie. Dit zal de zoekrangschikking van het hotel verbeteren en de kans op een boeking vergroten.

Conclusie

Door dynamische prijspraktijken te combineren met een strategische focus op het verbeteren van de rangschikking, kunnen hotels zich effectief onderscheiden van de concurrentie en hun online aanwezigheid en zichtbaarheid verbeteren. Door de optimalisatie van websites en OTA-vermeldingen met relevante trefwoorden en zinnen, kunnen hotels de zoekrangschikking verbeteren, waardoor de kans groter wordt dat potentiële gasten ontdekken en boekingen maken. Door deze strategieën te omarmen, zal de hotelindustrie in staat zijn het zomerdrama te overwinnen en kansen op groei en succes te benutten.
Join Our Newsletter Subscribe to our monthly newsletter for the latest industry news and proven tips.